Historien bag den berømte Muslingestol

Skrevet af Niklas Søgaard den

Den evigt populære Muslingestol, er nok det mest mystiske møbel på det danske møbelmarked. Men i nogle måneder har der nu været en ny teori i omløb om dens oprindelse. Ifølge denne blev Muslingestolen ikke designet af Philip Arctander, men af møbelpolstreren Arnold Madsen, og den blev produceret af Madsens firma Madsen & Schubell. Denne påstand er udarbejdet af to entusiaster og forskere, som har studeret emnet grundigt og fremlægger hidtil ukendte beviser. Oliver Fischer er en tysk journalist og møbelhistoriker, der normalt offentliggør sine resultater på bl.a. sin Instagram-konto @facesofdanishmodern. Zephyr Renner fra USA har også studeret dansk møbeldesigns historie i årevis. Han offentliggør sine resultater forskellige steder på internettet under navnet @zephyrleifrennerDette er deres undersøgelse.

 

Med sine klumpformede ben, afrundede armlæn og unikke sædeform skiller Muslingestolen sig ud fra mængden af sine for det meste højtidelige og elegante samtidige stole. Nogle kalder dens design naivt, andre nuttet, mens andre igen mener, at den ville gøre sig godt på et børneværelse. Men en original Muslingestol er måske for dyr til det efterhånden! I årevis har priserne på vintagemarkedet været stigende, og de har nået et omfang, som kun få andre genstande kan matche. Alene det giver stolen en aura af mystik. Men dens mystiske karakter skyldes også, at dens oprindelseshistorie har været uklar. Køberne brugte store summer på stolen og spurgte sig selv: Hvem har designet og produceret denne vidunderlige genstand?

 

Siden Muslingestolen først fik opmærksomhed på markedet i midten af halvfemserne, er der blevet fremsat forskellige teorier. Først blev Viggo Boesen mistænkt for at være ophavsmand, dernæst en vis Martin Olsen, og endelig i 2013 blev designverdenen enige om, at stolen er designet af arkitekt Philip Arctander og produceret for en forhandler ved navn Nordisk Staal- og Mobelcentral. Men i dag kan vi sige, at intet af dette er sandt. Ny forskning har afsløret, at ophavsmanden til Muslingestolen var en anden: den danske møbelpolstrer, designer og møbelproducent Arnold Madsen (1907-1989).


Har du aldrig hørt navnet Arnold Madsen? Det er du ikke alene om. Hans navn er nemlig en af de bedst bevarede hemmeligheder i den danske designverden. Selv om nogle af de stole, han har designet og produceret, allerede er blevet klassikere. Madsen var grundlægger og medejer af firmaet Madsen og Schubell, som producerede adskillige succesfulde modeller til det danske møbelmarked mellem 1945 og 1965, blandt andet Pragh-stolen og MS-9, som i dag er kendt som "Oda-stolen". 


   

Portrait of Arnold Madsen, Clam Chair


Hvad gør os så sikre på, at Madsen også har designet Muslingestolen?

Beviserne for dette er overvældende. Frem for alt er der tre vidner til begivenhederne fra dengang, som enstemmigt bekræfter Madsens ophav: Madsens datter Johna, Flemming Schubell, hvis far var Arnold Madsens forretningspartner, og den norske salgsagent Ole Christian Hassing. På grundlag af deres beskrivelser, som i det væsentlige er sammenfaldende, kan Muslingens historie rekonstrueres fuldstændigt.

 

Madsens datter Johna, der blev født i 1943, voksede op med historien om Madsen og Schubell - og dermed historien om Muslingestolen. Hun kan næppe huske stolens fødsel, fordi hun kun var et år gammel, da den blev designet, men hun fortæller om sin fars beskrivelse "Min far var møbelsnedker, og stolen tilhørte ham og vores familie," siger hun. I 1950'erne var den en del af møblerne i Madsen-huset. Også hendes onkel ejede en, som Arnold havde givet ham. Frem for alt har hendes far fortalt, hvordan han udviklede Muslingen i sit kælderværksted i Gothersgade, fortæller Johna. Stolen spillede en stor rolle for ham, for det var den stol, der satte alting i gang for Arnold Madsen.  

 Madsen havde indtil da levet et ret ustabilt liv. Han var emigreret til Amerika i en tidlig alder og havde arbejdet som sømand og ufaglært arbejder. Efter sin hjemkomst bosatte han sig i København og blev uddannet som møbelpolstrer. I begyndelsen af trediverne blev han selvstændig og flyttede i 1943 ind i værkstedslokaler i Gothersgade i udkanten af Københavns centrum. Han var ambitiøs. I stedet for blot at renovere stole og sofaer fra andre producenter begyndte han at designe sine egne møbler. 

 

Det er her, at Flemming Schubells historie begynder.
"Min far var en erfaren tømrer og arbejdede som værkfører hos møbelfirmaet Winther & Winding", fortæller han. "En dag kom en polstrer ved navn Arnold Madsen derhen med et stoleforslag, som han skulle bruge et stel til. Talrige møbelsnedkere havde afvist forespørgslen."

 

Stellet der var tale om, tilhørte Muslingestolen. Henry Schubell så, at det ville være svært at fremstille stolestellet. Den rygkonstruktion, som Madsen havde fundet på, var så uheldigt placeret, at et traditionelt beslag ikke ville have kunnet klare belastningen. Henry Schubell var ikke desto mindre enig og udviklede et særligt forbindelseselement af træ, som ikke krævede, at ryglænet skulle forbindes direkte med sædet. "Men forbindelsesstykket var så vanskeligt at lave med blot en båndsave, at ingen andre kunne lave det. Så længe Winther & Winding producerede stel til Arnold Madsen, måtte min far selv lave alle forbindelseselementerne", fortæller Flemming Schubell. Indsatsen var det hele værd for begge parter. Ifølge Schubell var Arnold Madsen så imponeret over Henrys færdigheder, at han tilbød ham et partnerskab. 

 

I 1945 gik Muslingestolen i serieproduktion som den første model i det nye møbelfirma Madsen & Schubell, og den slog tydeligvis straks an. Det kan bl.a. ses ved, at mange kendte forretninger snart tog Madsen & Schubell med i deres sortiment. Illums Bolighus var en af dem, ligesom stormagasinet Messen og den københavnske møbelforretning Nordisk Staal-og-Møbel Central. Nogle få år senere udvidede Madsen & Schubell endda deres forretning til det internationale marked. I 1953 mødte de på møbelmessen i Fredericia den norske repræsentant Sigurd Hassing, der arbejdede for den norske producent Vik & Blindheim. Hassing indgik en licensaftale med dem, som gjorde det muligt for Vik & Blindheim at producere Madsen & Schubells designs i Norge. Aftalen omfattede også Muslingen. Hassings søn Ole Christian husker det: "Min far overbeviste Arnold Madsen om samarbejdet. Vores familier blev venner. Der var en mangeårig forretningsforbindelse mellem min far og Madsen, og der er ingen tvivl om, at Arnold Madsen har designet muslingen", siger Hassing. "Min far talte meget om møbler. Han nævnte ofte Arnold Madsen og også Muslingestolen. Begge hørte sammen." FotoArkivalium

 

Mens Madsen & Schubell stoppede produktionen af Muslingestolen på deres værksted i København omkring 1953, blev stolen fortsat produceret i Norge. Et katalog fra 1958 af Vik & Blindheim viser stolen sammen med tre andre modeller, som klart kan tilskrives Madsen & Schubell. Fra denne periode findes også en annonce, som Vik & Blindheim bragte i tidsskriftet Møbelfabrikanten. I denne annonce er der fire stole, de tre utvivlsomt krediterede Madsen & Schubell-stole, samlet på ét billede - inklusiv Muslingestolen. Er der nogen anden forklaring, end at disse fire stole hører sammen, fordi de alle stammer fra de samme designere?

 

 

Men du spørger måske: Hvor er beviserne, f.eks. arbejdstegninger eller annoncer?

 

Der findes ingen arbejdstegninger af muslingestolen, og det er der én simpel grund til.  Som møbelpolstrer havde Arnold Madsen ikke lært at lave tekniske tegninger. "Han lavede en masse pillearbejde og formede altid modeller med hænderne", fortæller Madsens datter Johna. Den første demomodel af muslingen lavede han af gips. Den model, som han gik på jagt efter en tømrer med, er forsvundet i dag. Flemming Schubell, der kom ind i virksomheden som tømrer i 1958, bekræfter dog, at den i mange år stod på værkstedet som et minde om virksomhedens begyndelse.

 

Og annoncer? Madsen & Schubell havde næsten aldrig nogen. Det er der også en simpel grund til: De solgte ikke deres møbler direkte til kunderne. I stedet opretholdte Arnold Madsen forretningsforbindelser med Danmarks førende møbelforhandlere. I alle byer undtagen København var der kun én butik, der måtte sælge Madsen & Schubell, fortæller Flemming Schubell. Og forhandlerne havde ingen interesse i at reklamere med en producents navn. De foretrak at reklamere med deres eget navn - og ofte satte de endda deres eget mærke på møblerne. Faktisk var det dengang en uskreven regel, at møbler, der blev solgt gennem en forhandler, ikke måtte være forsynet med et mærke fra producenten.  

 

Arnold Madsen, Clam Chair, song text


Men der er andre væsentlige beviser. For det første er der en sang, som Madsen og Schubells medarbejdere skrev i januar 1957 i anledning af Arnold Madsens 50-års fødselsdag. I denne "Ode til Arnold Madsen" står der bl.a:

 

Under krigens mangler måtte mangen polstrer stå for fald,

hvis man ikke ku' få men'sker anbragt i en muslingeskal.

Det fik Arnold lært en masse


og se, det gav vældig kasse,

men for at det nu skal gå,

må han stadig hitte på.

 

"Muslingeskal" i sangen er en tydelig reference til muslingestolen.

Men det tydeligste fysiske bevis er relateret til annoncen fra Møbelfabrikanten. Efter Arnolds død fandt man i hans skrivebord billeder af hans møbeldesigns, som han tydeligvis havde lavet til markedsføringsformål. Blandt dem er et udklippet foto af Muslingen. Det er nøjagtig det samme foto, som blev kopieret til en halvtoner til Vik & Blindheim-reklamen. Mønstret i træets korn, stoffet og vinklen er alle et perfekt matchet fingeraftryk. Og der er kun én forklaring på, at Madsens familie ejer det originale foto: Arnold Madsen er skaberen af muslingen.

 

 
Clam Chair by Arnold Madsen from KLASSIK Copenhagen 

Og hvad med Philip Arctander?

Troværdigheden af Arctander-historien hvilede hovedsageligt på Arctanders ven, arkitekten Poul Erik Skriver, som skulle have bekræftet tilskrivningen. Skriver, der dengang var i 90'erne, er siden gået bort, og man kan af den grund ikke længere spørge ham. Ud over hans ord er der intet, der understøtter Arctanders forfatterskab.

Se Flemming Schubell fortælle om Muslingestolens opståen:
https://www.youtube.com/watch?v=Bf0ttZAWw8I