"Partners Desk står som et vigtigt eksempel på et strømlinet skrivebord, hvor alt overflødigt er blevet omhyggeligt skåret væk ⏤ et kendetegn, der afspejler min fars formgivninger" - Mogens S. Koch, søn af Mogens Koch
Mogens Koch var en dansk arkitekt og designer, som blev født i 1898 og var aktiv i midten og slutningen af det 20. århundrede. Han er kendt for sine bidrag til Danish Modern, som var en designstil, der opstod i Danmark i 1930'erne og var kendetegnet ved fokus på enkelhed, funktionalitet og naturlige materialer, som Koch tog med sig i alle sine designs.
Selvom arbejdsbordet først blev udstillet i 1938, blev det første allerede fremstillet i 1935 til Gertie Wandel (1894-1988), som var en af de centrale kvindelige skikkelser i dansk kunsthåndværk. Det blev udført af snedkermester N. C. Jensen Kjær og blev senere også udført af snedkermester Jacob Kjær.
Det vides, at der i alt blev fremstillet 13 borde i perioden fra 1935 til 1953, hvor det sidste blev fremstillet. Blandt køberne var Kunstindustrimuseet (i dag Designmuseum Danmark) i 1939 og Knud W. Jensen (museumsdirektør på Louisiana of Modern Art) i 1952 og 1953.
Det aktuelle arbejdsbord i vores samling er det 4. bord, der blev fremstillet og blev helt specifikt fremstillet til udstillingen "Dansk Kunsthaandværk" på Nationalmuseet i Stockholm i 1942. En udstilling, som Koch var ansvarlig for både med hensyn til udvælgelse af genstande og deres præsentation.
Arbejdsbordet blev købt af udstillingen samme år og var det første bord, der ikke blev fremstillet med en læderplade, som de tre foregående blev. Skrivebordet er designet til at blive brugt af to personer - deraf navnet 'The Partners Desk' - og er netop derfor et stort og funktionelt bord med to skuffer på hver side til opbevaring, som bæres af fire robuste ben med messingsko.
Udforsk arbejdsbordet her
Litteratur
'Dansk Møbelkunst Gennem 40 Aar' af Grete Jalk. Bind 2: 1937-1946, beskrevet på side 54-57 & 'Dansk møbeldesign i det 20. århundrede' af Arne Karlsen. Beskrevet på side 30.