'The Partners Desk' af Mogens Koch

Skrevet af Niklas Søgaard den

"Partners Desk står som et vigtigt eksempel på et strømlinet skrivebord, hvor alt overflødigt er blevet omhyggeligt skåret væk ⏤ et kendetegn, der afspejler min fars formgivninger" Mogens S. Koch, søn af Mogens Koch

 
Det sjældne 'Partners Desk' af arkitekt Mogens Koch blev første gang vist på Københavns Snedkerlaugs Møbeludstilling i 1938 for snedkermester N. C. Jensen Kjær ⏤ samme år, hvor Koch modtog den prestigefyldte Eckersberg-medalje, som hædrer arbejde af høj kunstnerisk kvalitet.


Mogens Koch Partners Desk


Mogens Koch var en dansk arkitekt og designer, som blev født i 1898 og var aktiv i midten og slutningen af det 20. århundrede. Han er kendt for sine bidrag til Danish Modern, som var en designstil, der opstod i Danmark i 1930'erne og var kendetegnet ved fokus på enkelhed, funktionalitet og naturlige materialer, som Koch tog med sig i alle sine designs.


Mogens Koch Partners Desk


Selvom arbejdsbordet først blev udstillet i 1938, blev det første allerede fremstillet i 1935 til Gertie Wandel (1894-1988), som var en af de centrale kvindelige skikkelser i dansk kunsthåndværk. Det blev udført af snedkermester N. C. Jensen Kjær og blev senere også udført af snedkermester Jacob Kjær.

Det vides, at der i alt blev fremstillet 13 borde i perioden fra 1935 til 1953, hvor det sidste blev fremstillet. Blandt køberne var Kunstindustrimuseet (i dag Designmuseum Danmark) i 1939 og Knud W. Jensen (museumsdirektør på Louisiana of Modern Art) i 1952 og 1953.


Mogens Koch Partners Desk


Det aktuelle arbejdsbord i vores samling er det 4. bord, der blev fremstillet og blev helt specifikt fremstillet til udstillingen "Dansk Kunsthaandværk" på Nationalmuseet i Stockholm i 1942. En udstilling, som Koch var ansvarlig for både med hensyn til udvælgelse af genstande og deres præsentation.

Arbejdsbordet blev købt af udstillingen samme år og var det første bord, der ikke blev fremstillet med en læderplade, som de tre foregående blev. Skrivebordet er designet til at blive brugt af to personer - deraf navnet 'The Partners Desk' - og er netop derfor et stort og funktionelt bord med to skuffer på hver side til opbevaring, som bæres af fire robuste ben med messingsko.


Mogens Koch Partners

Ud over sit arbejde som designer og arkitekt var Koch også involveret i Dansk Arkitektforening og Dansk Designråd. Han modtog adskillige priser og anerkendelser i løbet af sin karriere, herunder den tidligere nævnte Eckersberg-medalje (1938), C. F. Hansen-medaljen (1963) og Møbelprisen (1982).


Udforsk arbejdsbordet her


 

Litteratur
'Dansk Møbelkunst Gennem 40 Aar' af Grete Jalk. Bind 2: 1937-1946, beskrevet på side 54-57 & 'Dansk møbeldesign i det 20. århundrede' af Arne Karlsen. Beskrevet på side 30.