Guide: Sådan plejer & vedligeholder du dine lædermøbler

Skrevet af Niklas Søgaard den

Den ultimative læder-guide: Sådan plejer og vedligeholder du dine lædermøbler

 

Er du en lykkelig ejer af et flot lædermøbel, der tilføjer karakter og charme til dit hjem? Selvom læder er et holdbart materiale, kræver det regelmæssig vedligeholdelse og pleje for at holde det i god stand. Hvis du ignorerer dine lædermøbler, kan det føre til, at de udtørrer, revner og endda reducerer deres værdi. Det vil man gerne undgå. Følg guiden herunder og lad os hjælpe dig!


Før-efter-billede, læder behandling, Børge Mogensen sofaFør-efter-billede af en gammel BM 2213-sofa af arkitekt Børge Mogensen for Fredericia Furniture, som vi har behandlet med sæbespåner og læderfedt.


"Patina på lædermøbler kan øge deres værdi betydeligt, og det kan gøre en designerstol to til tre gange mere værd end en helt ny. Patina er et vidnesbyrd om møblets levetid og tilfører møblet karakter og autenticitet. Med regelmæssig og korrekt pleje vil læderet fortsætte med at blive bedre med alderen, hvilket gør det til en tidløs investering i ethvert hjem eller kontor." - Thomas Schlosser, direktør og ejer, KLASSIK Copenhagen.

Trin 1: Rengøring af dine lædermøbler

Før du begynder at behandle dine lædermøbler, er det vigtigt at rengøre dem ordentligt. Dette vil fjerne alt snavs og skidt, der kan have ophobet sig med tiden, så de kan tage imod læderbehandlingen efterfølgende.

 DU SKAL BRUGE:

 • En blød børste eller en støvsuger med et blødt mundstykke
 • En ren, fnugfri klud
 • Sæbespåner til møbler (+70% fedtindhold)
 • Lunkent vand
 • Blødt, rent viskestykke


VEJLEDNING TIL RENGØRING:

 • Begynd med at fjerne støv eller løst snavs fra dine lædermøbler ved hjælp af en blød børste eller en støvsuger med blødt mundstykke på.

 • Bland sæbespåner (til møbler med højt fedtindhold) med lunkent vand ifølge anvisningerne på emballagen (ofte ½ dl sæbespåner til 1 liter vand). Pisk sæben godt ud, så alle klumper forsvinder. Benyt eventuelt et piskeris.

 • Brug en blød, oprevet klud til at vaske læderet med din blanding. Vask i cirkler. Omhandler det naturlæder, så undgå for meget vand, men brug blot skummet. Vand udtørrer læderet.

 • Giv læderet tid til at tørre ind og tør efter med et blødt viskestykke.

 

 

Thomas Schlosser, Læder Behandling, Klassik
Thomas Schlosser, direktør i KLASSIK, behandler hynderne på en gammel BM 2213-sofa i naturlæder af arkitekt Børge Mogensen for Fredericia Furniture. Brug så vidt muligt kun skummet.


Trin 2: Behandling af dine lædermøbler

Har du brugt sæbespåner som beskrevet herover, så har du tilføjet fedtstof til læderet. Fedtstoffet er det, som fugter læderet, så det kan forblive smidigt og ikke krakelerer. Men ofte er man nødt til at tilføje yderligere fedtstof. Her kan du benytte læderfedt.DU SKAL BRUGE:

 

 • 100% naturligt læderfedt
 • To bløde, rene klude

 


VEJLEDNING TIL BEHANDLING:

 • Gnid en god mængde læderfedt ind i læderet med cirkulære bevægelser med din bløde klud. Sørg for at dække hele læderet. Læderet vil suge det til sig.

 • Lad læderfedtet trænge ind i læderet. Eventuelt natten over.

 • Når læderet har absorberet fedtet, skal du bruge en ren, tør klud til at tørre det overskydende fedt af.
 


PK 22, Poul Kjærholm, Fritz Hansen, Kold Christensen


Trin 3: Generelle tips til vedligeholdelse af dine lædermøbler

For at holde dine lædermøbler i bedst mulige stand er der nogle få generelle tips, som du bør huske på:


 • Undgå at placere dine lædermøbler i direkte sollys eller i nærheden af varmekilder. Dette kan få læderet til at tørre ud og revne. 
 • Brug aldrig syntetiske rengøringsmidler eller skrappe kemikalier på dine lædermøbler, da disse kan beskadige læderet. Vi anbefaler kun naturlige produkter, som beskrevet herover.

 • Støvsug dine lædermøbler regelmæssigt med et blødt mundstykke for at undgå, at snavs og skidt ridser eller sætter sig fast i læderet.
 


 

Hvis du har naturlæder/vegetallæder/anilinlæder, skal du være opmærksom på, at det tager mere imod fedt og væske end en overbeskyttet semi-anilinlæder. Regelmæssig rengøring og ovenstående pleje kan dog være med til at mindske synligheden af disse mærker.


Med regelmæssig rengøring og pleje kan dine vintage lædermøbler holde i mange år og fortsætte med at se smukke ud. Ved at følge de trin, der er beskrevet i denne vejledning, kan du sikre, at dine lædermøbler forbliver bløde, smidige og beskyttede i mange år fremover. Hvis du har spørgsmål om pleje af dine vintage lædermøbler, skal du ikke tøve med at kontakte os for at få råd.