Finn Juhl
”Finn Juhl har tegnet en lænestol, armstol eller hvad man vil kalde den, der er så levende, at den virker dirrende af vitalitet. Den er dyr, og den er sart, men det vil en derbyvinder altid være…” Politiken i 1949 om Finn Juhls Høvdingestol
Finn Juhl
Født: 1912 på Frederiksberg. Død: 1989 i Ordrup
”Finn Juhl har tegnet en lænestol, armstol eller hvad man vil kalde den, der er så levende, at den virker dirrende af vitalitet. Den er dyr, og den er sart, men det vil en derbyvinder altid være…” Politiken i 1949 om Finn Juhls Høvdingestol
Finn Juhl ville egentlig have været kunsthistoriker, men det var faderen ikke synderligt begejstret for, da han ikke mente, at kunstens historie var noget, man kunne leve af.
Juhls oprigtige interesse for kunsten fulgte ham dog gennem hele livet, og prægede i stor stil både hans udstillinger og møbler. Afrikansk kunst og antikke egyptiske møbler inspirerede ham til sine egne designs, og blev nogle af de møbler, han fik absolut størst succes med.
Finn Juhls organiske formsprog var bl.a. inspireret af samtidens internationale og modernistiske kunstnere, som Jean Arp, Alexander Calder, Henry Moore og den danske billedhugger Erik Thommesen. Det til tider voluminøse og svungne formsprog var noget af en mundfuld i et puritansk og Kaare Klint’sk Danmark, og størstedelen af Finn Juhls designs blev først rigtig populære efter hans død. I dag er efterspørgslen på Juhls møbler støt stigende.
I modsætning til sine kolleger Børge Mogensen, Ole Wanscher og Poul Kjærholm, der på forskellig måde videreførte Klint-skolen, fandt Finn Juhl, ligesom Hans J. Wegner og Arne Jacobsen, et selvstændigt udtryk i den friere fortolkning af forholdet mellem form og funktion. Der var da heller ingen af de tre, der blev uddannet på Klint-skolen. Finn Juhl opfattede Klint-skolen som rigid og skematisk, og Juhl ville hellere dyrke møbelkunsten, med fokus på kunst, hvilket resulterede i en lang række eksperimenterende møbler.
Finn Juhl var ansat i ti år hos en af tidens fremmeste og mest modernistiske arkitekter, nemlig Vilhelm Lauritzen. Tegnestuen fik blandt andet til opgave at tegne og indrette Københavns Lufthavn og Radiohuset, der i dag står som eksempler på to sublimt udførte, funktionalistiske bygningsværker.
Finn Juhl høstede stor anerkendelse i både Danmark og internationalt for sit organiske, skulpturelle formsprog og for det frugtbare samarbejde med snedkermester Niels Vodder, der resulterede i banebrydende metoder og teknikker. Faktisk var Finn Juhl lidt af en verdensmand, der tog USA med storm ad flere omgange, hvilket satte flere samarbejder i gang som produkter for Baker Furniture og indretningen af Formynderskabsrådets sal i FNs hovedkvarter i New York.
Med erfaringer fra sin ansættelse hos Vilhelm Lauritzen, hvor han bidrog til flere helhedsorienterede projekter, udførte Finn Juhl et betydeligt antal indretninger såsom Bing & Grøndahls forretning på Amager torv (1946), indretning af Formynderskabsrådets sal i FNs hovedkvarter i New York (1951), Georg Jensens forretning i New York (1952), Toronto (1956), London (1957), museumsrum i Nordensfjeldske Kunstindustrimuseum i Norge (1952), Triennalen i Milano (1954 & 1957) samt flere SAS terminaler i Europa og Asien (1956-1961).
”Jeg var hjemme hos mig selv – og jeg begyndte omkring kl. 10 om morgenen med en skitse i cirka 5 centimeters højde – bare fire lodrette streger forbundet med ’noget’ – og da klokken var 2-3 om natten havde jeg malet den, og så gik den afsted’. – Finn Juhl om Høvdingestolen fra 1949.
Udover Niels Vodder, blev Juhls møbler også udført af Bovirke, France & Søn, Baker Furniture, Ludvig Pontoppidan, Søren Willadsen, Cado, Carl Brorup m.fl. Finn Juhls meste kendte designs er bl.a. Pelikanstolen, Poeten sofa, NV 45-armstolen, Høvdingestolen, Japansofaen og Egypterstolen.
Køb en møbelklassiker af Finn Juhl
I KLASSIK forhandler vi de originale møbler af store designere som Finn Juhl.
Det betyder, at det enkelte møbel nemt kan være over 50 år gammelt, men både Finn Juhl og hans samtidige kollegaer fuldendte ikke bare form og funktion i deres møbler; de blev også produceret i uhørt høj kvalitet, hvorfor de i dag kun fremstår endnu smukkere.
Finder du ikke den vare eller møbel, du leder efter, så kontakt os gerne med din forespørgsel på support@klassik.dk eller telefon 33 33 90 60. Du er naturligvis også altid velkommen til at besøge os i butikken og opleve mange af de klassiske møbler på egen hånd.