Børge Mogensen

Børge Westergaard Mogensen var en af Danmarks mest betydningsfulde møbelarkitekter. I mere end 30 år skabte han møbler, der siden kom til at gå under betegnelsen klassikere, og som i dag anses for nogle af hovedværkerne i dansk møbelhistorie.

Børge Mogensen

Født: 1914 i Aalborg. Død: 1972 i Gentofte


”Børges møbler er – som han selv – på én gang selvbevidste og beskedne. De er tilbageholdne i det ydre, fordi han ønsker, de skal understøtte brugerens individualitet og frie livsudfoldelse, men de er ikke neutrale, de er aktivt til stede, de har holdning” - Arne Karlsen, arkitekt & ven

Børge Westergaard Mogensen var en af Danmarks mest betydningsfulde møbelarkitekter. I mere end 30 år skabte han møbler, der siden kom til at gå under betegnelsen klassikere, og som i dag anses for nogle af hovedværkerne i dansk møbelhistorie.

For Børge Mogensen gjaldt det ikke om at tegne de smukkeste og mest eksperimenterende møbler. Han stræbte i stedet efter at skabe demokratiske møbler, der henvendte sig til den voksende middelklasse. Møbler, der både var tilgængelige og holdbare. Mogensen var nemlig optaget og drevet af at lave brugbare møbler tilpasset den menneskelige krop. Det gedigne håndværk og kvaliteten af de materialer, han arbejdede med, var essentielt i hans møbelproduktion.

Børge Mogensen var først og fremmest møbelsnedker, og blev først senere uddannet møbelarkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor bl.a. Kaare Klint var hans professor. Her blev han oplært i Klintskolens fremgangsmåde, som tog udgangspunkt i udførlige opmålingsstudier af den menneskelige krop. Mere end nogen anden i sin generation, videreførte Børge Mogensen Klintskolens metoder. Gennem hele sit arbejdsliv udviklede han sine møbler på baggrund af grundige opmålinger og proportionsstudier. Når han tegnede et skabssystem, opmålte han længden på en frakke og bredden på en sammenlagt skjorte, og når han arbejdede på en ny stol, tog han på samme måde udgangspunkt i menneskets kropsmål og dimensionering.

Børge Mogensens møbler er kendetegnet ved et enkelt og rationelt formsprog, og møblerne har en ærlighed og ro over sig, som peger langt ud over de matematiske formler, de er skabt på baggrund af. De hverken praler eller kræver opmærksomhed, selvom de ofte er udført i de allerbedste materialer. Blandt hans mest kendte møbler står Den Spanske Stol, Tremmesofa og Folkestol sammen med sofaer, borde og opbevaringsmøbler.

Børge Mogensen nåede at skabe op til flere møbelklassikere gennem sine samarbejder med producenter som FDB Møbler, Fredericia Furniture, Fritz Hansen, Søborg Møbelfabrik, Karl Andersson & Söner, P. Lauritsen & Søn, C.M. Madsen og Erhard Rasmussen, og det lykkedes ham at opfylde sin vision om at skabe enkle kvalitetsmøbler med en tidløs æstetik.

I dag står Børge Mogensen som indbegrebet af dansk møbelkunst: Med respekt for den danske formgivningstradition skabte han enkle, funktionelle møbler. Møbler, der var tilpasset samtiden – og som stadig formår at pege ind og fungere i det 21. århundrede, hvor enkelhed og funktion har markeret sig som kerneværdier i dansk og nordisk design.


Køb en møbelklassiker af Børge Mogensen
I KLASSIK forhandler vi de originale møbler af bl.a. Børge Mogensen. Det betyder, at det enkelte møbel nemt kan være over 50 år gammelt, men både Børge Mogensen og hans samtidige kollegaer fuldendte ikke bare form og funktion i deres møbler; de blev også produceret i uhørt høj kvalitet, hvorfor de i dag kun fremstår endnu smukkere. Finder du ikke den vare eller møbel, du leder efter, så kontakt os gerne med din forespørgsel på support@klassik.dk eller telefon 33 33 90 60. Du er naturligvis også altid velkommen til at besøge os i butikken og opleve mange af de klassiske møbler på egen hånd.