Design og bæredygtighed

Skrevet af Klassik Copenhagen den

”Sustainability". "Bæredygtighed". "Cirkulær Økonomi". 
Vi hører ofte disse ord, og heldigvis ser vi en tiltagende fokus på konkret omstilling – herunder i møbelbranchen.

 

I rapporten ’Cirkulær økonomi i den danske møbelbranche’  udgivet af Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med Copenhagen Design Agency  konkluderes det, at denne fokus, i stigende grad bliver et konkurrenceparameter for de danske møbelvirksomheder i de kommende år.

 

Det handler altså ikke længere ’bare’ om at anvende FCS certificeret træ i produktionen – det handler også om en gennemgribende miljøvenlig produktion, om lokal produktion med tanke på klimabelastende transport om langtidsholdbare designs og ikke mindst om genbrug..

 

 

Genbrug er KLASSIKs fundament.  Verden har ikke brug for flere, møbler af dårlig kvalitet, der produceres ud fra devisen om køb, brug og smid væk. Det er vores filosofi, at køber man imidlertid lidt men godt og altid af god kvalitet, skal det nok vise sig at være en både økonomisk og - ikke mindst - æstetisk fordel.


 

Danske design klassikere er skabt til at holde 

 

Det siges, at gennemsnitsalderen på et møbel blot er 8 år. Vi mistænker de danske møbelklassikere for at hive dette gennemsnit gevaldigt op ;-)

 

 

De gamle klassikere er primært produceret af træ af høj kvalitet, og derfor er det oftest polsteret der slides eller skummet der falder sammen med tiden. Modsat en del af nutidens møbler, er de gamle møbler bygget til at kunne blive skilt ad og samlet igen. Derfor kan polsteret nemt udskiftes og ompolstres og møblet kan få et godt og smukt nyt liv.


Tilmed fås mange af de oprindelige polstre fra Kvadrat  den dag i dag (f.eks. hestedækken brugt på Børge Mogensens BM 1789 som vist her) og på den måde kan originaliteten bevares hvis man ønsker det.

 


Ompolstring koster selvfølgelig noget, men kan forsvares. Og da særligt hvis man har de miljørigtige briller på.
 

Unikke, arkitekt tegnede møbler holder gerne prisen

 

En arkitekt tegnet klassiker kan utvivlsomt være kostbar, hvilket er én af grundende til, at der ofte er blevet passet ekstra godt på møblet gennem tiden. De tidsløse designs gør at møblerne stadig er relevante den dag i dag og medvirker til at de holder prisen.
Derudover er nogle af de originale klassikere produceret af træsorter der i dag er yderst sjældne og i nogle tilfælde endda udryddede. De kan altså ikke fås igen. Aldrig. 
Hvilket igen er en god grund til at værne om dem, bevare dem og fortsat værdsætte de unikke møbler. Det betaler sig for miljøet og for vores kommende generationer – og desuden kan det ofte vise sig at være en rigtig god investering.

 

 

Et godt eksempel på dette er denne Finn Juhl sofa. For 10 år siden lå den omkring 65.000DKK.  Vi solgte den til 125.000DKK for to år siden - idag står den i vores Showroom til 210.000DKK.Besparelser for både pengepung og miljø

 

Kva de tidsløse designs, er en del gamle modeller blevet relanceret og produceres den dag i dag. Vi har i KLASSIK rigtig mange eksempler på møbler der er over 50 år gamle, men der med nyt polster og lidt nænsom restaurering fremstår som nye. Det er praktisk taget ikke til at se forskellen mellem dem og en ny produceret model. Udover prisen altså. Det er altså ikke kun miljøet du tager hensyn til ved at investere i en genbrugs klassiker, men i allerhøjeste grad også din pengepung.

 

 

 

TIPS