Peder Moos

Peder Moos

Peder Moos (1906-1991) var en dansk møbeldesigner og møbelsnedker, som er kendt for sine karakteristiske og elegante møbler. Moos blev født den 27. januar 1906 i Sønderborg og gik på Askov Højskole, inden han kom i snedkerlære, først i Jylland og senere i København. Han arbejdede derefter i Paris, Genève og Lausanne fra 1926 til 1929.

Moos' designkarriere begyndte i 1935, da han åbnede et møbelsnedkeri i Bredgade i København, som han drev i 20 år. I denne periode tog han undervisning på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han studerede under Einar Utzon-Franck og Kaare Klint. Moos havde en meget speciel måde at arbejde på, idet han fandt det nødvendige træ og byggede møblerne selv, inden han lavede tegningerne. Hans møbler, der blev fremstillet på bestilling, var meget specielle og elegante med en stil, der mindede om jugendstilen, men som var helt hans egen. Han arbejdede næsten udelukkende i træ og slibede hvert enkelt stykke mange gange med meget fint sandpapir og vaskede dem hver gang. Dette resulterede i en eksklusiv finish. I stedet for søm og skruer brugte han dyvler og kiler i andre træsorter, hvilket skabte en særlig effekt, næsten som intarsia.

Moos' stykker var meget eftertragtede, med et håndværksmæssigt niveau, der var næsten uovertruffen. Hans værker blev skabt for at holde længe og blev som sådan ikke masseproduceret. Han designede en seng, der kunne skubbes ind og ud af hans vindue, så han kunne sove udenfor i den friske luft. Han byggede næsten alle sine møbler selv, med undtagelse af et rullebord og et trekantet sofabord, der blev produceret hos Fritz Hansen.

Moos' møbler var så unikke, at man antog, at han kun havde skabt omkring 40 stykker, indtil 2014, da det franske auktionshus Piasa kontaktede hans familie. De opdagede, at Moos havde yderligere 60 originale og hidtil ukendte møbler, som blev bortauktioneret i september 2014 til meget høje priser. Også i Danmark opnår hans møbler høje priser, når de lejlighedsvis kommer på auktion.

I 1956 flyttede Moos til Fyn, hvor han underviste på Den Danske Kunsthåndværkerskole i Kerteminde. I 1962 åbnede han et værksted i Bredebro i Sønderjylland. Moos' møbler er blevet udstillet i Stockholm, Haag og på MoMA i New York.

Moos havde en unik tilgang til prissætning af sit arbejde. Hvis kunderne spurgte ham, hvad det ville koste, svarede han typisk: "Hvis vi er nødt til at tænke på penge, bliver resultatet ikke så godt, som det burde være. Lad os se, hvordan det går. Hvis du synes, det er for dyrt, beholder jeg det og sælger det til en anden." Det er sket mere end én gang, at kunder, der var gået, fordi de fandt et møbel for dyrt, kom tilbage et par uger senere og købte det alligevel.

Peder Moos døde den 1. april 1991 i Bredebro, Tønder, og efterlod sig et arvegods af enestående håndværk og tidløst design.