Just Andersen

Just Andersen var en dansk designer og skulptør, som spillede en vigtig rolle i udviklingen af dansk design i det 20. århundrede.

Just Andersen

Just Andersen var en dansk designer og skulptør, som spillede en vigtig rolle i udviklingen af dansk design i det 20. århundrede. Han blev født som Anders Johan Andersen den 15. juni 1884 i København, Danmark. Andersens far var skomager, og hans mor var husmor. Han voksede op i en arbejderfamilie og blev uddannet som sølvsmed på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

I 1912 etablerede Andersen sit eget værksted, Just Andersen A/S, som fremstillede dekorative kunstobjekter og smykker. Andersens stil var stærkt påvirket af Art Deco-bevægelsen, som var populær i 1920'erne og 1930'erne. Han var især interesseret i at eksperimentere med nye materialer, såsom bronze og messing, og han udviklede en unik overflade, som blev brugt på mange af hans kreationer.

Andersens arbejde blev udstillet på Parisudstillingen i 1925, hvor han fik en guldmedalje for sine bronzeskulpturer. Han fortsatte med at udstille sit arbejde på internationale udstillinger i 1920'erne og 1930'erne, og hans designs blev godt modtaget af både kritikere og offentligheden.

Under Anden Verdenskrig blev Andersens værksted besat af den tyske hær, og han blev tvunget til at flygte til Sverige. Efter krigen vendte han tilbage til Danmark og fortsatte med at lave design indtil sin død i 1943.

I dag er Just Andersens designs meget eftertragtede blandt samlere og indgår i samlingerne på mange museer rundt om i verden, herunder Metropolitan Museum of Art i New York og Victoria and Albert Museum i London. Hans designs er kendt for deres enkle, elegante former og brugen af materialer af høj kvalitet. Andersens arv fortsætter med at inspirere nutidige danske designere, og hans indflydelse kan ses i mange af de designs, der produceres i Danmark i dag.