Hans J. Wegner
”Jeg føler mig mere som håndværker end som arkitekt. Jeg tænker mere som håndværker, og hvis jeg kommer i tvivl, så siger jeg; hvad ville du gøre, hvis du stod med materialerne. Derfor går jeg også på værkstedet, når jeg er i tvivl.” – Hans J. Wegner
Hans J. Wegner
Født: 1914 i Tønder. Død: 2007 i Gentofte
”Jeg føler mig mere som håndværker end som arkitekt. Jeg tænker mere som håndværker, og hvis jeg kommer i tvivl, så siger jeg; hvad ville du gøre, hvis du stod med materialerne. Derfor går jeg også på værkstedet, når jeg er i tvivl.” – Hans J. Wegner
Hans J. Wegner betragtes som en af de mest kreative og produktive danske møbeldesignere fra den danske møbelguldalder. Med kaldenavnet Stolens Mester, tegnede han op mod 500 stole i sin karriere som Y-stolen (1949), Påfuglestolen (1947), Bamsestolen (1951), Den Runde Stol (1949) og mange flere.
Da Wegner var bare 14 år, kom han i lære hos snedkermester Stahlberg i hjembyen Tønder, hvor han lærte faget fra bunden. Han blev udlært som 17-årig, men blev hos Stahlberg til han skulle aftjene sin værnepligt i København. Wegner drømte om at blive værkfører på et stort værksted, men da han kom til København og så Snedkerlaugets Udstilling, blev han inspireret af samtidens store snedkermestre som Johannes Hansen, Rudolf Rasmussen, A. J. Iversen, Jacob Kjær og Niels Vodder. Kunne snedkere virkelig lave så smukke møbler?
På et kursus på Teknologisk Institut blev han jævnligt sendt til Kunstindustrimuseet for at måle møbler op, og her mødte han eleverne fra Kunsthåndværkerskolen, og opdagede, at hvis han for alvor skulle lære noget om møbler, måtte det være dér. Han blev arkitekt fra Kunsthåndværkerskolen som 24-årig i 1938.
Allerede i 1937 havde Wegner vakt opmærksomhed, da han deltog i Snedkerlaugets årlige udstilling og vandt priser for bl.a. thesæt, sølvtøj og lysekrone. Året efter han blev uddannet, modtog han et tilbud fra arkitekt Erik Møller om at komme til Aarhus, hvor han skulle assisterede Erik Møller og Arne Jacobsen i at skabe møblement og udforme detaljer til Aarhus Rådhus. Det tilbud takkede Wegner ja tak til, men rådhusbyggeriet blev forsinket, da Aarhus Kommune insisterede på et rådhustårn, som ikke var med i de oprindelige tegninger, hvorfor Wegner blev møbeltegner for Erik Møller ved Folkebiblioteket i Nyborg i stedet.
I krigsårene arbejdede Hans J. Wegner bl.a. med sin tidligere studiekammerat Børge Mogensen hos FDB Møbler, hvor han var med til at skabe FDBs tilgængelige kvalitetsmøbler, som blev en stor succes.
I 1949 etablerede han sin egen tegnestue, og havde bl.a. Poul Kjærholm som elev. Modsat mange af sine kollegaer, centrerede Wegner sig hovedsageligt om møbler og navnligt stole. Tegnestuen og værkstederne, som han samarbejde med, testede gang på gang, hvor langt man kunne strække håndværket, hvilket Påfuglestolen er et godt eksempel på.
I 1941 indledte Hans J. Wegner sit samarbejde med snedkermester Johannes Hansen, der førte til udviklingen af en række af Wegners mest kendte møbler. Samarbejdet blev krumtappen i Wegners møbelproduktion, og placerede ham som en af de fremmeste blandt de danske møbelmagere. På Snedkerlaugets udstilling i 1949 præsenterede Wegner sin vel mest kendte stol, Den Runde Stol, som blev startskuddet på Danish Modern, da stolen fik sit internationale gennembrud under det amerikanske præsidentvalg i 1960, hvor de to kandidater, John. F. Kennedy og Richard Nixon, sad i Den Runde Stol under verdens første TV-transmitterede valgdebat. Herefter blev stolen omdøbt The Chair.
Eksporten af Wegners møbler var stærkt stigende op gennem 1950’erne og 60’erne, og ca. halvdelen af de møbler, som han udstillede på Snedkerlaugets udstilling kom i produktion. Wegner stoppede med at tegne møbler i 1993, og blev i stedet rådgiver for sin ene datter, arkitekt Marianne Wegner, som blev ansat på tegnestuen i 1973 med ansvar for hans møbler. Wegner tegnede sin sidste stol i 1990 og døde i 2007, hvor han efterlod sig mere end 3500 tegninger og skitser.
Wegner samarbejdede med en række møbelproducenter som snedkermester Andreas Tuck, AP Stolen, Carl Hansen & Søn, Getama, Ry Møbler, Fritz Hansen, PP Møbler, Erik Jørgensen, Plan Møbler med flere.
Køb en møbelklassiker af Hans J. Wegner
I KLASSIK forhandler vi de originale møbler af store designere som Hans J. Wegner. Det betyder, at det enkelte møbel nemt kan være over 50 år gammelt, men både Hans J. Wegner og hans samtidige kollegaer fuldendte ikke bare form og funktion i deres møbler; de blev også produceret i uhørt høj kvalitet, hvorfor de i dag kun fremstår endnu smukkere. Finder du ikke den vare eller møbel, du leder efter, så kontakt os gerne med din forespørgsel på support@klassik.dk eller telefon 33 33 90 60. Du er naturligvis også altid velkommen til at besøge os i butikken og opleve mange af de klassiske møbler på egen hånd.