Bruno Mathsson

Bruno Mathsson (1907-1988) var en svensk møbeldesigner og arkitekt, som er bredt anerkendt for sine innovative designs og bidrag til det modernistiske design.

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson (1907-1988) var en svensk møbeldesigner og arkitekt, som er bredt anerkendt for sine innovative designs og bidrag til det modernistiske design. Han blev født den 13. januar 1907 i Värnamo, Sverige, og voksede op i en møbelfamilie.

Mathssons far, Karl Mathsson, var en kendt møbelsnedker, og Mathsson begyndte at arbejde i sin fars værksted som ung. Han fortsatte med at studere på Gothenburg School of Art and Design, hvor han udviklede en interesse for de funktionalistiske designprincipper, som kom til at definere hans arbejde.

I 1930'erne begyndte Mathsson at designe møbler, der var kendetegnet ved deres enkelhed, elegance og funktionalitet. Han eksperimenterede med nye materialer som f.eks. lamineret træ og stålrør, og hans designs indeholdt ofte innovative funktioner som f.eks. justerbare rygge og sæder.

Et af Mathssons mest berømte designs er Pernilla-loungestolen, som han designede i 1944. Stolen har et buet træstel og et stofsæde, og den blev rost for sin komfort og sit elegante design. Mathssons andre bemærkelsesværdige designs omfatter Eva-stolen og Karin-stolen, som begge er kendetegnet ved deres slanke, modernistiske design.

Ud over sit arbejde som møbeldesigner var Mathsson også en dygtig arkitekt. Han tegnede flere bygninger i Sverige, herunder Lilla Åland-sanatoriet og Värnamo rådhus. Hans arkitektoniske designs var kendetegnet ved deres funktionalistiske designprincipper og deres vægt på lyse, luftige rum.

I løbet af sin karriere modtog Mathsson adskillige priser og hædersbevisninger for sine bidrag til design. Han fik Lunning-prisen i 1954, og hans arbejde blev udstillet på museer over hele verden. Han var også professor i møbeldesign på Royal College of Art i Stockholm fra 1965 til 1975.

Mathsson døde den 1. august 1988 i Värnamo, Sverige, men hans arv bliver fortsat fejret i dag. Hans møbeldesigns produceres stadig af det firma, som han grundlagde, Bruno Mathsson International, og hans arbejde er stadig meget eftertragtet af samlere og designentusiaster over hele verden.