Arne Jacobsen
I 1950’erne tegnede Arne Jacobsen en række ikoniske møbler herunder Ægget, Svanen, Dråben, Liljen, Grand Prix-stolen, Lufthavns-serien, Syver-stolen og mange flere. De førstnævnte er siden blevet store, internationale klassikere.
Arne Jacobsen
Født: 1902 i København. Død: 1971 i København
Hvis jeg har en filosofi, må det være at sidde på tegnestuen" - Arne Jacobsen
Arne Emil Jacobsen voksede op i et klassisk klunkehjem i Classensgade i København. Hjemmet var præget af tidens mode med tunge, mørke møbler, gardiner og nips. Måske derfor malede Arne Jacobsen som barn de kulørte tapeter på sit værelse hvide – som kontrast til forældrenes overlæssede og pyntede smag.
Faktisk ville Arne Jacobsen have været maler, og var også udsædvanlig god til at tegne og skildre naturen, men hans far mente, at arkitektstudiet var mere fornuftigt, og sådan blev det. Maleriet og talentet for at skildre en idé præcist på papiret fik Arne Jacobsen dog rig lejlighed til at udtrykke gennem sine tegninger og skitser.
Arne Jacobsen var både i murerlære i Tyskland og på en række tegne- og studieture i Italien. Senere blev han uddannet på Kunstakademiet i København, hvor han studerede fra 1924 til 1927 under bl.a. Kay Fisker og Kaj Gottlob.
Allerede i 1925, hvor han stadig var studerende, deltog han i L’Exposition Internationales des Arts Décoratifs i Paris, som var en udstilling for international moderne- og dekorativ kunst. Her vandt han en sølvmedalje for Pariserstolen, og blev altså allerede tidligt anerkendt som en dygtig designer. På udstillingen blev han også dybt inspireret af Le Corbusier, som senere blev en af de førende modernistiske arkitekter.
Efter at have designet flere private huse i en årrække, heriblandt sit eget hus i 1929, vandt Arne Jacobsen sit første offentlige projekt; Fornyelsen af strandområdet ved Bellevue i Klampenborg. I 1935 stod et af hans mest kendte bygningsværker klar, Bellavista, der i dag kendetegner dansk modernisme.
Da krigen brød ud, arbejdede Arne Jacobsen sammen med Erik Møller og Hans J. Wegner på Aarhus Rådhus, men i 1943 følte Arne Jacobsen sig nødsaget til at flygte til Sverige pga. sin jødiske afstamning, men vendte tilbage til Danmark i 1945.
Op igennem 1950’erne slog Danish Modern igennem, og Arne Jacobsens interesse for møbler steg. Han fandt bl.a. stor inspiration fra det amerikanske par Charles & Ray Eames, og tegnede bl.a. Myrestolen i 1952, som er en direkte inspiration fra Eames-parrets LCM-stol. Myrestolen blev tegnet til Novo Nordisks kantine, og Verner Panton skulle eftersigende have meget med formgivningen af netop denne stol at gøre, da han var ansat på Jacobsens tegnestue i denne periode.
I 1950’erne tegnede Arne Jacobsen en række ikoniske møbler herunder Ægget (1958), Svanen (1958), Dråben (1958), Liljen (1968), Grand Prix-stolen (1957), Lufthavns-serien (1956), Syver-stolen (1955) og mange flere. De førstnævnte blev og er store klassikere, og var noget af en nyskabelse på daværende tidspunkt, da formspændt finér var en helt ny måde at formgive og bearbejde træ på.
I starten af 1960’erne arbejdede Jacobsen med på udformningen og indretningen af St. Catherine’s College i Oxford, som blev et af hans mesterværker. Opgaven var udfordrende, da Arne Jacobsens modernistiske formsprog skulle passe ind i middelalderarkitekturen, der dominerede Oxford. Arne Jacobsen klarede opgaven til perfektion, og Oxford-møbelserien er stadig i produktion den dag i dag – en serie han desuden fik tildelt Prins Eugens Medalje for.
Arne Jacobsen døde pludseligt i 1971 kun 69 år gammel. Han havde flere projekter kørende på dette tidspunkt, heriblandt rådhuset i Mainz i Tyskland, Danmarks Nationalbank og den danske ambassade i London. Efter sin død blev tegnestuen overtaget af Hans Dissing og Otto Weitling, hans trofaste medarbejdere, der fortsatte de ufærdige projekter.
Møbelfabrikanten Fritz Hansen producerede stort set alle Arne Jacobsens designs, men Jacobsen havde derudover samarbejder med Rud. Rasmussen Snedkerier, Louis Poulsen, Nissen & Co, R. Wengler og finske Asko.
Køb en møbelklassiker af Arne Jacobsen
I KLASSIK forhandler vi de originale møbler af store designere som Arne Jacobsen.
Det betyder, at det enkelte møbel nemt kan være over 50 år gammelt, men både Arne Jacobsen og hans samtidige kollegaer fuldendte ikke bare form og funktion i deres møbler; de blev også produceret i uhørt høj kvalitet, hvorfor de i dag kun fremstår endnu smukkere.
Finder du ikke den vare eller møbel, du leder efter, så kontakt os gerne med din forespørgsel på support@klassik.dk eller telefon 33 33 90 60. Du er naturligvis også altid velkommen til at besøge os i butikken og opleve mange af de klassiske møbler på egen hånd.