Allan Scharff

Allan Scharff er en dansk sølvsmed født i 1945, der er kendt for sit mangeårige designarbejde for Georg Jensen.

Allan Scharff

Allan Scharff er en dansk sølvsmed født i 1945, kendt for sit mangeårige designarbejde for Georg Jensen. Han startede sin karriere ved at uddanne sig på Georg Jensens sølvsmedeværksted i 1967.

Scharffs design for Georg Jensen omfatter en bred vifte af genstande, såsom smykker, karrosserivarer og glasvarer. Hans designs afspejler ofte hans fascination af naturen, hvilket kan hænge sammen med hans tidligere erfaring som bjergfører i 1960'erne.

Et af de bemærkelsesværdige træk ved Scharffs arbejde er hans vægt på, at genstandenes karakter opfattes gennem brug. Denne filosofi er tydelig i mange af hans designs, såsom sølvkanden Hældefant (1999), som ikke kun er visuelt tiltalende, men også funktionel.

Ud over sit arbejde for Georg Jensen driver Scharff også sit eget værksted. Et af hans mest betydningsfulde projekter fra sit værksted er kirkesølvet til Tjæreborg Kirke (1989-99).

Scharffs designs har indbragt ham adskillige anerkendelser i løbet af hans karriere. Han har modtaget adskillige priser, herunder Lunningprisen, Thorvald Bindesbøll-medaljen og Eckersbergmedaljen. Hans værker er også blevet udstillet på adskillige museer og gallerier verden over.

Allan Scharffs bidrag til sølvsmedefaget har været betydelige, og hans designs betragtes som nogle af de mest ikoniske og varige eksempler på dansk sølvbestikdesign.