Bæredygtig indretning: Vælg ompolstring frem for at købe nyt

Skrevet af Niklas Søgaard den

Hvis du ønsker at forny indretningen med en opgradering af dine møbler, kan man nemt blive fristet til at købe nye møbler. Men før du går i butikken eller i en onlinebutik efter nyproducerede varer, bør du måske overveje en anden tilgang: At købe vintage møbler – ompolstret eller ej – eller eventuelt ompolstre dine nuværende møbler.

Det lyder måske som et vanskeligt og dyrt projekt, men det kan faktisk være klogt, bæredygtigt og ofte billigere at ombetrække end at købe nyt. I dette blogindlæg undersøger vi nogle af fordelene ved at upcycle møbler, lige fra pris-besparelser til miljøpåvirkning.

 

Nyt eller gammelt?


Klimamæssigt er ompolstring af møbler en langt mere bæredygtig løsning end at købe nye møbler. Hvert år ender millioner af tons møbler på lossepladser, hvor de optager plads og frigiver skadelige drivhusgasser, når de nedbrydes. Ved at ompolstre møbler i stedet for at smide dem ud kan vi forlænge disse møblers levetid og forhindre, at de bidrager til affaldsstrømmen.

 

Derudover kræver produktionen af nye møbler en enorm mængde energi og ressourcer, herunder udvinding og forarbejdning af råmaterialer, transport og fremstilling. Alle disse processer skaber drivhusgasemissioner og bidrager til de kritiske klimaændringer. Ved at ompolstre møbler i stedet for at købe nye, kan vi reducere miljøpåvirkningen fra vores forbrug og spare på klodens ressourcer, som vi de seneste mange år har brugt langt før, at jorden kan nå at producere nye.

 

Bamsestolen af Hans Wegner, ombetræk

En ældre 'Bamsestol' af arkitekt Hans J. Wegner. Klar til ompolstring.



Personliggør dine møbler

 

Desuden giver en ompolstring og istandsættelse os en mulighed for at tilpasse og personliggøre vores boligindretning på en måde, som det ikke er muligt at gøre ved køb af nye møbler, som ofte har ganske begrænset muligheder. Ved ompolstring kan vi vælge mellem et bredt udvalg af tekstiler og lædertyper, så vi kan skabe et helt unikt møbel, der afspejler vores personlige stil og smag. Ønsker du sædet i én farve og ryggen i en anden? Kederen og knapperne i læder, men resten i tekstil? Kun fantasien sætter grænser ved en ompolstring – i hvert fald hos os.

 

Inden ompolstring vil man normalvis også istandsætte træværket, hvilket ligeledes giver dig mulighed for at vælge finish: Skal det være olieret, sæbebehandlet, lakeret eller bejdset? Slebet ned eller et fortsat ønske om at bibeholde sin patina?

 

KK 6092 by Kaare Klint for Rud Rasmussen Snedkerier

Vi har tidligere renoveret denne tidlige 'KK 6092'-sofa af Kaare Klint i nyt Savak-uld og keder i naturlæder. I KLASSIK kan du selv designe dit møbel i samarbejde med vores eksperter.



Billigere end nyt


Prismæssigt er det oftest også en mere overkommelig løsning at istandsætte end at købe nyt. Ompolstring og istandsættelse er ikke nødvendigvis billigt og variere alt efter kompleksiteten af møblet og prisen på tekstilet eller læderet – men det er stadig ofte billigere end at købe et nyt møbel af tilsvarende kvalitet. Det gælder især for de møbler, som vi arbejder med: Nordiske høj-kvalitets designermøbler fra det 20. århundrede. Ved at istandsætte brugte møbler kan man give nyt liv til møblerne og nyde godt af eksklusive møbler til en brøkdel af nyprisen.

 

Ompolstring og renovering af Svanen lænestol, Arne Jacobsen

En igangværende ombetrækning af Arne Jacobsens ikoniske 'Svanen'-lænestol.


'Made in Denmark'?


Det er ikke en hemmelighed, at både mange nyproducenter, og danske konkurrenter til os, får ompolstret sine og kunders møbler i udlandet – desværre, synes vi. Vores holdning til møbelpolstrerhåndværket er ukueligt: Vi ønsker kun at polstre de gamle møbelklassikere i Danmark. Det er der flere grunde til.

Du har sikkert set mærkatet ’Made in Denmark’ på de gamle originale møbelklassikere af arkitekter som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Finn Juhl blandt andre. Det er der en grund til. For der er en vis stolthed bag mærket og netop derfor er den ofte blevet brugt på dansk møbelkunst. For danske designermøbler – især fra 1940’erne til 1970’erne – er produceret af højeste kvalitet på de danske snedkerier og gælder både møblernes stel til selve polstringsarbejdet. Det ønsker vi at holde fast i.

For vores danske håndværkere (og eget polstrerværksted) udfører deres arbejde efter stolte håndværkstraditionelle metoder og så vidt muligt med originale materialer, hvilket er den måde, vi mener, at møbler af denne kvalitet bør behandles og håndteres på. For ikke at tale om at støtte den lokale økonomi og være med til at skabe arbejdspladser i Danmark.

Et andet problem er forsendelsen af møblerne til udlandet, som kræver en stor mængde energi og ressourcer. For ud over det brændstof, der bruges til transporten, er der også emissioner, der opstår under polstringsarbejdet i udlandet, som sjældent har det klimaøje, som vi kan være stolte af at have i Danmark. Det gælder især i forhold til fremstillingsprocessen af de anvendte materialer. Hvad der er vanskeligt for mange forbrugere, er at skelne mellem lædertyper. For selvom læder ofte kaldes det samme hos alle forhandlere, er det sjældent det samme.

 

KLASSIK COPENHAGEN, KLASSIK MODERNE MØBELKUNST

Vores medarbejder, Stefan Jensen, hjælper en kunde med at finde den rette læder.


Materialevalget er vigtigt


I KLASSIK har vi brugt meget energi på at gøre vores polstringsarbejde bæredygtigt, men også det bedste. Derfor arbejder vi med nøje udvalgte leverandører inden for tekstil- og læderbranchen, som lever op til de samme ambitioner som os. Et lavt klimaftryk og dyrevelfærd i højsædet. Det er også grunden til, at vi bruger danske Sørensen Læder A/S som en af vores primære leverandører af læder.

 


”Vi arbejder, blandt andet, med omfattende krav til vores underleverandører i forhold til miljøpåvirkning og dyrevelfærd. Det gælder blandt andet EU-kravet om at minimere brug af kemikalier til garvning” 
– direktør i Sørensen Læder, Louise Vesterskov Sørensen

 

 

Vi mener altså, at der er mange gode grunde til at overveje at købe brugt og få ompolstret lokalt i stedet for at købe nyt. Du kan spare penge, reducerer dit CO2-aftryk, forlænger allerede-produceret møblers levetid og støtter den lokale økonomi (som kunde hos os), som alt sammen bidrager til en mere bæredygtig indretning, der både er smuk og ansvarlig. Så næste gang, at du er på udkig efter et ’nyt’ møbel, så bør du overveje brugt og lokalt. Det synes vi, at der er mange gode grunde til!

 

Renovering, polstring, læder af PK 22 Poul Kjærholm

Vedligeholdelse af en PK 22-lænestol af Poul Kjærholm på vores værksted i København.



Vi giver nyt liv til gamle møbler hver eneste dag

Siden vi slog dørene op i 1991, har vores eget værksted repareret og restaureret møbler efter stolte håndværkstraditioner for både vores kunder og vores egne møbler. I dag er vi stolte af at have en stab af veluddannede fagfolk og eksperter, der brænder for det gode håndværk og så vidt muligt kun benytter originale materialer, når det er muligt.


Ønsker du et uforpligtende tilbud på renovering af dine møbler, kan du udfylde vores kontaktformular her. Andre spørgsmål? Skriv til os her.