5 oversete danske stole

Skrevet af Klassik Copenhagen den

5 OVERSETE DANSKE STOLE

I KLASSIK er vi så heldige nogle gange at falde over ukendte møbelarkitekter. Det er det, der gør vores arbejde så spændende. Her er fem danske stole af forholdvis ukendte designere, som i dag er endnu mere eftertragtet for samlere pga. deres ukendte status.

Kender du disse oversete danske stole fra 1950-60’erne? Vi har udvalgt fem danske stole, som vi mener er undervurderede i dansk designhistorie.

 

____________________________________________

 

 

1.

Steen Østergaard

Den dansende stol, 1968

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved første øjekast på dette vellykkede møbel, ser man en lænestol, som kan minde om Poul Kjærholms PK 22 fra 1955 – og nogen vil måske endda sige Mies van der Rohes Barcelonastol fra 1929 – men Østergaards Steel-line stol skiller sig alligevel ud med sine dansende ben af fjederstål og elegant skridende stålkonstruktion. Der er også derfor stolen har fået kælenavnet Tango. Steel-Line-stolen er elegant og komfortabel, som er to ord, der kan være svære at forene i én god stol. Steen Østergaard var ansat på Finn Juhls tegnestue mellem 1962-66 og blev senere chefdesigner hos Cado, France & Søn og Abstracta. 

 
Se stolen her

 

 ____________________________________________

 

 

2.

Kai Lyngfeldt Larsen

Den traditionelle stol, 1957

 

 

 

 

 

 

 

 

Som navnet antyder, er Kai Lyngfeldt Larsens Siesta-stol oplagt til et powernap i kraft af dens høje komfort. Kernelæderet har en naturlig elasticitet, og da ryglænet kan vippes, er der mulighed for flere siddestillinger. Stolens ben og armlæn danner en smuk ramme om sæde og ryglæn, mens tværsprosserne skaber en stærk konstruktion.

Modellen hedder BO 110 og er lavet til Bovirke, som bl.a. samarbejdede med Finn Juhl. Lungfeldts stol ses dog ganske sjældent, men vi er lige nu så heldige, at vi har en på lager i palisander og kernelæder, der er patineret på den helt rigtige måde.

 

Se stolen her

 

 ____________________________________________

 

 

3.

Helge Vestergaard Jensen

Den højryggede stol, 1963

 

 

 

 

 

 

I den brede bevidsthed i Danmark er Helge Vestergaard ikke et navn, mens dedikerede samlere i ind- og udland i den grad har fået øjnene op for arkitekten, hvis møbler udelukkende er lavet i et mindre antal og aldrig kom i masseproduktion. Med en baggrund som møbelsnedker arbejdede Vestergaard tæt sammen med de snedkere, der producerede hans møbler. En mere sjælden lænestol af Vestergaard blev i 2018 solgt på Bruun Rasmussen Auktioner for en verdensrekord på 280.000 kr, hvilket var fire gange højere end vurderingen og siger lidt om efterspørgslen på hans møbler. 

I 1940’erne arbejdede Vestergaard bl.a. hos tidens store arkitekter som Kaare Klint og Vilhelm Lauritzen.

 

Se stolen her

 

____________________________________________

 


4.

Johannes Andersen

Den elegante stol, 1961

 

 

 

 

 

 

 

 

Der hersker ikke megen tvivl om, at designeren bag en stol som denne har prioriteret håndværket højt. Stolens ryg kræver et solidt og sublimt stykke snedkerarbejde, hvilket producenten Christian Linnebergs Møbelfabrik levede op til.

Johannes Andersen er bl.a. kendt for sine spiseborde og særligt sofabordet Smilet, som især har trukket opmærksomhed i USA og i dag betegnes som et ikon. Johannes Andersen tegnede også opbevaringsskabe og en helt unik sammenklappelig bar på hjul, der i dag falder under kategorien unikt samlerobjekt.

 

Se stolen her

 

____________________________________________

 


5.

Poul Volther

Den unikke stol, 1952

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne unikke lænestol af Poul Volther blev udstillet af snedkermester Erhard Rasmussen på Snedkerlaugets Udstilling i 1952, hvor den fik opmærksomhed fra kong Frederik d. 9, som også købte et eksemplar samme år. Udover kongens eksemplar, blev der kun lavet to yderligere, hvoraf Volther beholdte den ene og den tredje gik tabt. Trods det at stolen var svær at producere på grund af det store læderstykke og dets komplicerede konstruktion, satte KLASSIK STUDIO stolen i produktion i 2018 i tæt samarbejde med arkitektens familie. Poul Volther var uddannet møbelsnedker og overtog ledelsen af FDBs møbelkontor efter Børge Mogensen i 1950.

 

Se stolen her

 

____________________________________________