Torben Ørskov

Torben Ørskov var en fremtrædende dansk fabrikant og designhandler, der bidrog væsentligt til den danske designindustri i 1950'erne og 1960'erne.

Torben Ørskov

Torben Ørskov var en fremtrædende dansk fabrikant og designhandler, der bidrog væsentligt til den danske designindustri i 1950'erne og 1960'erne. Han blev født i 1927 og grundlagde sin virksomhed som blot 25-årig efter at være vendt hjem fra USA, hvor han havde arbejdet som sælger for et engrosfirma, der handlede med designprodukter.

Med en god forståelse for, hvordan man skaber en forretning baseret på designprodukter, og med sine egne idéer om, hvad der var godt design, lancerede Ørskov sin egen butikskæde Form & Farver, som specialiserede sig i at fremstille enkelt og funktionelt design til rimelige priser.

Fra 1953 til 1986 blev Form & Farver i København det foretrukne sted for de unge og stilbevidste i Danmark, der ledte efter noget trendy og funktionelt til deres hjem. Ørskovs firma blev hurtigt en institution i landet, og han blev betragtet som en af de vigtigste designhandlere i Danmark på det tidspunkt.

Et af Ørskovs største talenter var hans evne til at samarbejde med designere og føre deres idéer ud i livet. Han havde tætte venskaber med mange af datidens mest fremtrædende danske designere, herunder Jørgen Utzon, Kristian Vedel, Finn Juhl, Jørgen Møller og Hans Bølling. Disse designere skabte alle produkter, som Ørskov satte i produktion, og mange af dem er blevet klassikere i designverdenen i dag.

Ud over sine samarbejder med andre designere tog Ørskov også initiativ til produktion af flere designs, som er blevet ikoniske i deres egen ret. Hans flair for at skabe funktionelle og smukke produkter til rimelige priser var med til at gøre dansk design kendt over hele verden.

Selv om Torben Ørskov døde i 2008, fortsætter hans arv med at påvirke designbranchen i Danmark og i udlandet. Hans engagement i at fremstille funktionelle og stilfulde produkter til en overkommelig pris har inspireret generationer af designere og fortsætter med at forme branchen i dag.