Per Weiss

Weiss var den første vesterlænding der blev optaget på Det japanske Akademis årlige prestigeudstilling Nitten, en ubetinget æresbevisning.

Per Weiss

Per Weiss, keramiker, født 30. april 1953 i Frederiksværk. Død 2023.

Han er uddannet på Skolen for Brugskunst i 1970erne og under en orlov hos den japanske mester-keramiker Yosiga Taibi. Fra 1979-86 drev Per Weiss sit eget værksted Weiss Gama i Hagi i Japan. Han var den første vesterlænding der blev optaget på Det japanske Akademis årlige prestigeudstilling Nitten, en ubetinget æresbevisning.

I begyndelsen arbejdede Per Weiss med karakteristiske lyse Hagi-glasurer, svingende fra gult over rosa til lys abrikos, senere med stærkt farvede, nuancerede glasurer. I de seneste arbejder, som fx de hånddrejede kæmpekrukker, understreges form og materiale af dekorationen med bølgende linier på en uglaseret, lys baggrund. Per Weiss forener den japanske keramiktradition med en af ham selv udviklet rakuteknik og skaber sit eget personlige keramiske håndværk – primært i form af store hånddrejede krukker med geometriske mønstre og snoede ornamenter – og som regel altid med en meditativ indgangsvinkel.

Per Weiss forestod udsmykninger i Roskilde Domkirke (konventhuset), VUC Sønderjylland, Haderslev, PBS Lautrupparken, Ballerup. Tønder Bank, Oticon og RUC. Han er repræsenteret på adskillige ind- og udenlandske museer.