Per Lütken

Per Lütken var en dansk designer og glaskunsthåndværker, der har ydet et væsentligt bidrag til glaskunsten.

Per Lütken

Per Lütken var en dansk designer og glaskunstner, der har ydet et væsentligt bidrag til glaskunsten. Han blev født den 10. november 1916 i København, Danmark. Lütken studerede maleri og kunst på Jens Møller-Jensen Handelsskole fra 1932 til 1938. Han begyndte sin karriere som maler, men hans interesse for glasmageri fik ham til at blive ansat på Holmegaard Glasværk i 1942.

På Holmegaard arbejdede Lütken som kunstnerisk leder og etablerede sig hurtigt som en førende designer i glasbranchen. Han var ansvarlig for at indføre en række innovative teknikker og designs, som ændrede branchen. Lütkens designs var kendetegnet ved deres enkelhed, elegance og funktionalitet. Han skabte mere end 3.000 forskellige slags glas, lige fra dekorative genstande til praktiske husholdningsgenstande.

Lütken var især interesseret i at udforske nye teknikker til at skabe glasgenstande uden brug af forme. Han udviklede en række teknikker, herunder den "selvopblæste teknik" og pindblæsningsteknikken. Ved den selvopblæste teknik bruger han damp til at puste glasskålen op, mens han ved stick-blowing-teknikken blæser glas direkte ind i en våd lerform.

Lütkens designs var også kendt for deres brug af farvede glasrester og marmoreffekter, som gav hans kreationer et unikt og karakteristisk udseende. Nogle af hans mest populære serier omfatter "Gyldenholm", "Copenhagen", "Clausholm" og "Atlantic".

Ud over sit arbejde som designer var Lütken også en dygtig håndværker, der havde en dyb respekt for glasmagerhåndværket. Han mente, at processen med at fremstille glas var lige så vigtig som det færdige produkt, og han arbejdede tæt sammen med håndværkerne på Holmegaard for at sikre, at hans designs blev udført efter de højeste standarder.

Lütkens arbejde blev bredt anerkendt og udstillet på museer over hele verden, herunder Museum of Modern Art i New York. Han modtog adskillige priser og hædersbevisninger i løbet af sin karriere, herunder Eckersberg-medaljen i 1955 og Prins Eugen-medaljen i 1978.

Lütken blev hos Holmegaard indtil sin død den 10. februar 1998, og hans arv fortsætter med at inspirere glaskunstnere og designere over hele verden. Hans designs er meget eftertragtede af samlere og produceres fortsat af Holmegaard i dag. Per Lütken betragtes som en af Danmarks største glasdesignere, og hans bidrag til glaskunsten har sat et uudsletteligt præg på branchen.