Karin Mobring

Karin Mobring

Karin Mobring (1927-2005) var en svensk designer, der var bedst kendt for sit arbejde med IKEA. Karin Mobring er født og opvokset i Östersund i det centrale Sverige og studerede først keramik, før hun skiftede til møbeldesign på Stockholms universitet for kunst, håndværk og design. Senere studerede hun under den berømte svenske møbeldesigner og mesterhåndværker Carl Malmsten, hvor hun lærte om håndværk, kvalitet og komfort.

Efter sin eksamen i 1951 vendte Karin tilbage til Östersund for at hjælpe sin far Arvid Persson, der var civilingeniør, med indretningen af hans projekter, som omfattede lejligheder, huse og kontorer. Hun fortsatte med at designe møbler i denne periode, og i 1964 blev en af hendes lænestole i træ udstillet på Stockholm Furniture Fair, hvilket fangede Ingvar Kamprads, grundlæggeren af IKEA, opmærksomhed. Karin blev efterfølgende ansat i IKEA's designteam samme år og arbejdede sammen med Gillis Lundgren, Erik Wørts og Bengt Ruda.

I IKEA kataloget fra 1966 debuterede Karin sammen med sine kolleger med flere produkter designet af hende, herunder højstolen PEGGY, spejlet NIRAK og stolen INGRID. I 1970'erne var Karin blevet en af IKEA's mest produktive og toneangivende designere. Hendes møbeldesignportefølje voksede til at omfatte LONDON-serien af stole og fodskamler, AMIRAL-lænestolen og Krumelur-lænestolen fra 1972.

AMIRAL-lænestolen var særlig populær, idet den havde et stel af stålrør med sæde, ryg og armlæn fremstillet af førsteklasses sadellæder fra en lokal sadelmager i Killeberg. Sadelmageriet kunne imidlertid ikke følge med efterspørgslen efter læderdetaljerne, og konstruktionen af stellet betød, at stolen ikke kunne pakkes fladt, så den blev udgået. Senere kom den tilbage i en fladpakket udgave, betrukket med lærred.

Karins designstil var forankret i den klassiske, landlige skandinaviske stil, men hun var også en alsidig designer. Hendes portefølje med omkring 100 IKEA produkter omfattede bl.a. TORPET stolen, der var inspireret af den traditionelle Windsor stol, NATURA lænestolen, KARUSELL sofabordet af spånplader og KATINKA stolen og sofaen i bøjet, lakeret krydsfiner, designet i den populære futuristiske stil fra 60'erne.

Karin Mobring fortsatte med at arbejde for IKEA indtil 1993. Hun døde i 2005 og efterlod sig en arv af ikoniske møbeldesigns, som fortsat påvirker svensk design den dag i dag.