Viggo Sten Møller

Viggo Sten Møller var en dansk arkitekt, forfatter og kritiker, der ydede væsentlige bidrag til kunsthåndværkerbevægelsen i Danmark.

Viggo Sten Møller

Viggo Sten Møller var en dansk arkitekt, forfatter og kritiker, der ydede væsentlige bidrag til kunsthåndværkerbevægelsen i Danmark. Han blev født den 24. januar 1897 og døde den 26. november 1990.

Møller studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademis Bygningstekniske Skole, hvorefter han begyndte at tegne for Anton Rosen fra 1916 til 1920. Herefter arbejdede han for søværnets bygningsafdeling fra 1920 til 1935. Møller havde i denne periode sin egen arkitektvirksomhed, og efter 1935 arbejdede han som rådgivende arkitekt for Det Nye Carlsberg Glyptotek, hvor han tegnede nye udstillingshaller og samlede den etruskiske samling på ny.

Møllers virke som arkitekt var ikke omfattende, men han tegnede en række fremragende småhuse i Københavnsområdet samt sommerhuse for Dansk Folkeferie, bl.a. Middelfart ferieby sammen med Marinus Andersen.

Møllers vigtigste bidrag var dog inden for kunsthåndværk. Fra 1932 til 1953 var han redaktør af Nyt Tidsskrift for Kunstindustri (senere omdøbt til Dansk Kunsthaandværk) og kæmpede for en nøgtern og rationel linje inden for kunsthåndværket, uden at undervurdere værdien af det udsøgte individuelle produkt som kvalitetsstandard. Møller var også med til at lægge grunden til dansk kunsthåndværks storhedstid i 1950'erne gennem sit virke som forfatter og kritiker samt sin energiske ledelse af Landsforeningen for Dansk Kunsthåndværk's udstillingsvirksomhed.

Møller blev i 1953 udnævnt til æresmedlem af Landsforeningen af Dansk Kunsthåndværk i anerkendelse af sin indsats. Fra 1953 til 1967 var han leder af Kunsthåndværkerskolen og arbejdede for en friere og mere kreativ uddannelse, hvilket lagde grunden til skolens senere selvstændighed.

Møller var også en produktiv forfatter og bogforfatter, og han var forfatter til flere publikationer, bl.a. Holmens Bygningshistorie i 1932, Henning Koppel i 1965 og den to-binds Dansk Kunstindustri 1850-1950. Som anerkendelse for sit arbejde modtog Møller Håndværkerforeningens store medalje i 1954, en ærespris fra Illum Fonden i 1967, Håndværkermedaljen i 1968 og Carlsbergs Mindelegat i 1969.