Vibeke Menche Nielsen

Vibeke Mencke Nielsen er en dansk maler og grafiker, født den 6. december 1937.

Vibeke Menche Nielsen

Vibeke Mencke Nielsen er en dansk maler og grafiker, født den 6. december 1937. Hun modtog sin formelle uddannelse på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1958 til 1964 under vejledning af professorerne Søren Hjorth Nielsen og Holger J. Jensen.

Mencke Nielsen arbejder med grafik og maleri og betragtes som billedkunstner i ordets bredeste forstand. Hendes værker fokuserer på umiddelbare emner som landskaber, portrætter og hverdagsobjekter. Selv om udgangspunktet for hendes værker er naturalistisk, tager de ofte abstrakte og symbolske omveje.

I 1989 skrev Mencke Nielsen historie som den første kvindelige professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi på den grafiske skole. Denne stilling havde hun indtil 1998. Ved siden af sin lærerkarriere er hun medlem af kunstnersammenslutningen Kammeraterne og har skabt udsmykninger for Dansk Håndværksråd og Københavns Universitet.

Sideløbende med sit kunstneriske arbejde har Mencke Nielsen også været tilknyttet Socialforskningsinstituttet fra 1964 til 1971 og Danmarks Radio fra 1983 til 1987. Hun har haft flere tillidsposter, bl.a. som formand for Akademirådet fra 1987 til 1990 og som præsident for Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun er tidligere medlem af Repræsentantskabet for Dansk Kunstnerråd og bestyrelsesmedlem i en lang række museer.

Som anerkendelse af sine bidrag til kunsten blev Mencke Nielsen tildelt Statens Kunstfonds livsvarige legat i 1998 og den prestigefyldte Eckersbergmedalje i 2005.