Verner Panton

Panton began his solo career in the 1950s, focusing on furniture design and interior architecture. He was quickly recognized for his innovative and colorful designs, which were influenced by the pop art and psychedelic movements of the 1960s.

Verner Panton

Verner Panton var en dansk arkitekt, designer og kunstner, født den 13. februar 1926 i Gamtofte, Danmark. Han anses for at være en af Danmarks mest indflydelsesrige møbel- og interiørdesignere i det 20. århundrede, kendt for sine innovative og futuristiske designs i en række forskellige materialer, især plastik, og i levende og eksotiske farver. Hans stil var meget "1960'ernes", men genvandt sin popularitet i slutningen af det 20. århundrede, og i 2004 er Pantons mest kendte møbelmodeller stadig i produktion (bl.a. hos Vitra).

Panton voksede op på Fyn, Danmark, og var allerede en erfaren kunstner i Odense, da han tog på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København for at studere arkitektur og blev færdiguddannet i 1951. I de første to år af sin karriere, fra 1950 til 1952, arbejdede han i Arne Jacobsens arkitektkontor, som også var en dansk arkitekt og møbeldesigner. På Jacobsens kontor arbejdede Panton primært med møbeldesign - især med udviklingen af stolen "Ant".

Efter sin ansættelse hos Jacobsen foretog Panton en række omfattende rejser i Europa i løbet af tre år. I løbet af denne tid etablerede han en række internationale kontakter med designkolleger, producenter og forhandlere. Herfra fik Panton en lang række arkitektoniske og møbeldesigns, bl.a. Bachelor Chair og Tivoli Chair, som den prestigefyldte danske møbelproducent Fritz Hansen bestilte i 1955.

I midten af 1950'erne beskæftigede Panton sig for første gang med ideen om en stol fremstillet af et enkelt element. I 1956 udskrev Neue Gemeinschaft für Wohnkultur (WK-Möbel) en konkurrence, som Panton deltog i. Hans bidrag var en hel møbelkollektion, som også omfattede en stabelbar stol, hvor sæde og ryglæn udgjorde en enkelt enhed. Dette er det projekt, som den såkaldte "S-stol" stammer fra. Selve konkurrencen blev ikke en succes, idet hans design ikke vandt en pris. S-Chair blev dog et af Pantons mest berømte design.

I 1957 blev et præfabrikeret weekendhus produceret som en lille serie kaldet All Round House, som var et af Pantons tidligste arkitektoniske designs. I 1958 omdesignede Panton sine forældres kro Kom-igen i Langesøparken på Fünen, hvortil han også tegnede Cone Chair. Kom-igen var en af Pantons første store bestillinger, og han tegnede både interiøret og en tilbygning på en etage med tagterrasse. Han brugte fem forskellige røde nuancer af rødt til interiøret for at give det varme, samtidig med at han inddrog mørke farver til bordbeklædningen. Panton udviklede et fleksibelt system af stoffer med geometriske mønstre til at hænge ned fra loftet for at opdele rummet. Herfra startede samarbejdet med de danske firmaer Plus-Linje (møbler i Cone Chair-serien), Unika Væv (tekstiler) og Louis Poulsen (belysning).

I 1960 var Panton designeren af den allerførste enkeltformede sprøjtestøbte plaststol. Stacking chair eller S-stolen blev masseproduceret og blev det mest berømte af hans designs, der er baseret på organiske former, der afspejler den menneskelige krops kurver - i dette tilfælde tungen. I denne periode designede Panton også de første oppustelige siddeelementer af gennemsigtig plast i møbelhistorien.

Panton døde den 5. september 1998 i København, men hans indflydelse på designverdenen kan stadig mærkes i dag. Hans farverige og innovative designs var med til at omdefinere grænserne for møbeldesign og indendørsarkitektur, og hans arv som visionær og innovativ designer er fortsat en inspiration for mange.