Poul Kjærholm

"Det er materialernes eget sprog, jeg søger at udtrykke” har Poul Kjærholm udtalt. Han var især inspireret af Bauhaus-bevægelsens doktriner om æstetisk enkelhed. Ligesom Louis Mies van der Rohe foretrak han det stilrene stål til sine møbler.

Poul Kjærholm

Født: 1929 i Østervrå. Død: 1980 i Hillerød


”Det er materialernes eget sprog, jeg søger at udtrykke.” – Poul Kjærholm


Møbelarkitekten Poul Kjærholm anses for at være en af de absolut vigtigste repræsentanter for dansk design med hans tidløse, mimimale og moderne formsprog.

Poul Kjærholm blev som 20-årig uddannet snedker i Hjørring, og videreuddannede sig herefter på Kunsthåndværkerskolen i København 1949-52 med lærere som Jørn Utzon og Hans J. Wegner. Bare tre år efter sin afgang blev Kjærholm selv lærer på Kunstakademiet Møbelskole i 1955, og efterfulgte senere både Kaare Klint og Ole Wanscher som professor i 1976.

Hvor Kaare Klint og Ole Wanscher var mere traditionelle, blev Poul Kjærholm betaget af den internationale modernisme. Kjærholm var især inspireret af den tyske Bauhaus-bevægelses doktriner om æstetisk og geometrisk enkelhed. Glæden ved stålet inspirerede Kjærholm, som især havde en forkærlighed for den verdenskendte arkitekt Mies van der Rohe og hans Barcelona-stol og Barcelona Pavillon, tegnet til Verdensudstillingen i 1929.

Poul Kjærholms møbler afveg markant fra Finn Juhls og Hans J. Wegners møbler i materialevalg og formgivning, hvor det ikke var træ, der var det bærende materiale, men derimod stål, glas, marmor og læder. Trods den enkle fremtoning, var Poul Kjærholms møbler langt fra billige at producere, og lige fra begyndelsen var møblerne dyre og eksklusive, men Kjærholm var kompromisløs, når det gjaldt kvaliteten.

Med stålets styrke kunne Kjærholm realisere idéer, der i endnu højere grad frembragte tidløse og moderne møbler, befriet for alt overflødigt og unødvendigt. Poul Kjærholm havde ligeledes en matematisk og ærlig tilgang til konstruktionen af sine møbler, og synlige samlinger kan således opleves på alle hans møbler. Til trods for at han var en modernistisk figur i Danmark sammen med Arne Jacobsen, var Kjærholm nok næppe begejstret for Ægget og Svanen af Jacobsen, som er bløde, voluminøse og polstrede møbler.

Poul Kjærholm formede nogle af dansk møbelkunsts største ikoner som PK 22-stolen og PK 31-serien, og det er ikke kun herhjemme, at han er en anerkendt møbelarkitekt. Hans møbler er en del af den permanente udstilling på muséer som Museum of Modern Art i New York og Victoria & Albert Museum i London.

Poul Kjærholm tegnede størstedelen af sine møbler til møbelfabrikanten Ejvind Kold Christensen, og samarbejdet varede fra 1955 frem til Kjærholms død i 1980. Ejvind Kold Christensen havde en historik som salgschef for Carl Hansen & Søn og introducerede i 1949 Hans J. Wegner til Carl Hansen & Søns direktør, Holger Hansen, som så potentiale i den unge og hidtil ukendte arkitekt. Samme år tegnede Hans J. Wegner Y-stolen. Ejvind Kold Christensen spottede senere et nyt stortalent, Poul Kjærholm, og grundlagde i 1955 Kold Christensen, som fik stor succes med samarbejdet med Poul Kjærholm. I 1982 overtog Fritz Hansen produktionen fra Kold Christensen.

Kjærholms møbler produceret af Ejvind Kold Christensen er særdeles eftertragtede, da kvaliteten er eminent. De producerede bl.a. PK 22 lænestolen (1956), PK 31-serien (1958), PK 9 Tulipanstol (1960), PK 54 spisebordet (1963) og PK 24 chaiselongen (1965). Kjærholm samarbejdede desuden med en række øvrige møbelproducenter som PP Møbler, Ejnar Pedersen, Fritz Hansen, Rud. Rasmussen, Chris Sørensen og Thorald Madsen.


Køb en møbelklassiker af Poul Kjærholm
I KLASSIK forhandler vi de originale møbler af store designere som Poul Kjærholm. Det betyder, at det enkelte møbel nemt kan være over 50 år gammelt, men både Poul Kjærholms og hans samtidige kollegaer fuldendte ikke bare form og funktion i deres møbler; de blev også produceret i uhørt høj kvalitet, hvorfor de i dag kun fremstår endnu smukkere. Finder du ikke den vare eller møbel, du leder efter, så kontakt os gerne med din forespørgsel på support@klassik.dk eller telefon 33 33 90 60. Du er naturligvis også altid velkommen til at besøge os i butikken og opleve mange af de klassiske møbler på egen hånd.