Kristian Vedel

Kristian Vedel

Kristian Solmer Vedel var en dansk industriel designer og arkitekt, der er kendt for sine bidrag til den skandinaviske designtradition. Vedel blev født den 2. marts 1923 i København og afsluttede sin læretid som møbelsnedker i 1942, inden han blev indskrevet på Møbelinstituttet på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Her studerede han under professor Kaare Klint og blev uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i København i 1946. Vedel underviste på samme skole fra 1953 til 1956 og fungerede som formand for danske møbeldesignere fra 1947 til 1949.

I 1950 giftede Vedel sig med Birgit Arnfred, og sammen oprettede de i 1954 en tegnestue i Humlebæk uden for København. Parret fik fire børn, men de blev skilt i 1961. Vedel giftede sig derefter med sin anden kone, Ane Pedersen, samme år.

Vedel var med til at etablere Foreningen af Industrielle Designere i Danmark og var dens første formand fra 1966 til 1968. Mellem 1968 og 1971 startede han det førende Department of Industrial Design på University of Nairobi i Kenya og vendte tilbage til Danmark i 1972 for at etablere et nyt designstudie på Thyholm i det nordvestlige Jylland.

Under indflydelse af arkitekten Kaare Klint og den tyske Bauhaus-skole blev Vedels stil præget af kreativ brug af materialer, især plast og træ, og en stærk sans for ergonomiske og funktionelle krav. Han udviklede "klassisk moderne" design, som blev fremvist i hans børnemøbler, der var designet til at kunne tilpasses et voksende barn og lavet til at blive brugt som legetøj. Vedel's møbler blev designet til børn i overensstemmelse med deres behov, snarere end at være en miniatureudgave af møbler til voksne.

Vedels arbejde som industrikunstner fokuserede på at tage ansvarligt stilling til de eksisterende muligheder og samfundets behov. Han modtog adskillige priser for sine bidrag til design, herunder en 1. pris ved Copenhagen Cabinetmakers Guild (1947), Louisiana Museum Prize (1957), sølvmedaljen ved La Triennale di Milano for børnemøbler (1957), en guldmedalje ved La Triennale di Milano for sin serie af stabelbare bestik og service af melaminplast, Design Award ved Interplast i London (1961) og Lunning Prize (1962).

Kristian Vedel døde den 5. marts 2003 og efterlod sig en arv af ikoniske designs, som fortsat påvirker moderne industrielt design.