Jens Jørgen Thorsen

Jens Jørgen Thorsen var en dansk maler, filminstruktør og multikunstner, der var kendt for sine provokerende idéer og handlinger.

Jens Jørgen Thorsen

Jens Jørgen Thorsen var en dansk maler, filminstruktør og multikunstner, kendt for sine provokerende idéer og handlinger. Han blev født den 2. februar 1932 i Holstebro, Danmark. Han studerede kunsthistorie og kunst på Kunstakademiet. Fra begyndelsen af 1960'erne gennemførte han sammen med Jørgen Nash og andre adskillige situationistiske aktioner på forskellige offentlige steder, bl.a. på Det Danske Akademi, i Folketinget og på Det Kongelige Teater.

Thorsen blev berømt og berygtet for sine kontroversielle planer om en Jesus-film med titlen Jesu Kristi kærlighedsaffærer, der skulle omhandle Jesu sexliv, hvilket skabte international opstandelse, beskyldninger om blasfemi og dødstrusler. Det førte til, at Det Danske Filminstitut trak sin støtte til filmen tilbage. Senere lavede han endnu en Jesus-film, Jesus Returns, og filmene Silent Days in Clichy, baseret på en roman af Henry Miller, og dokumentarfilmene A Year with Henry og Light.

Thorsen var også en kunstner, der malede både billeder og plancher ved hjælp af en pensel, sine fingre og endda sin penis. Hans sidste malerier fik ofte titlen "Kaos" og blev lavet i en vild, uformel stil. Thorsen samarbejdede med Jørgen Nash, J V Martin og Tom Krøjer og arbejdede for en socialt transformativ kunst.

Han var også kunstkritiker og skrev for Paletten, Social-Demokraten og Ekstra Bladet og var forfatter til flere bøger om dansk kunst og kunstnere. Han var bredt anerkendt i Danmark for sin viden om kunsthistorie, især efter sin deltagelse i DR TV's Art Quiz-programmer i 1980'erne og efter udgivelsen af sin bog Modernisme i dansk malerkunst (1987).

Thorsen døde den 15. november 2000 i Våxtorp, Laholm Kommune, Hallands Amt, Sverige. Han er begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro, København.