Jais Nielsen

Jais Nielsen var en fremtrædende dansk maler, keramiker og designer, født i København i 1885.

Jais Nielsen

Jais Nielsen var en fremtrædende dansk maler, keramiker og designer, født i København i 1885. Han var også kendt som Johannes Knud Ove Jais Nielsen. Nielsen blev først uddannet som håndværksmaler og gik derefter på Kunstnernes Frie Studieskoler fra 1907-1909, hvor han studerede under de kendte kunstnere Kristian Zahrtmann og Johan Rohde.

I 1911 flyttede Nielsen til Paris, hvor han boede og arbejdede indtil 1914. Det var i denne periode, at han blev introduceret til kubismen, som fik stor indflydelse på hans kunstneriske stil. Efter sin tilbagevenden til Danmark bevægede han sig væk fra sine tidligere kantede figurmalerier i dæmpede farver og begyndte at fremstille farvestrålende, flade og dekorative malerier, der til tider var præget af en futuristisk dynamik. Et af hans bemærkelsesværdige værker i denne periode var "Afgang!" (1918), som nu er en del af samlingen på Storstrøms Kunstmuseum.

Nielsen fortsatte med at rejse meget gennem hele sit liv og opholdt sig i Italien i 1920, hvor han arbejdede på både moderne og traditionelle freskomalerier, bl.a. på Sankt Elisabeth Hospital i Sundby (1928-35) og Frederiksberg Rådhus (1952-56). Derudover lavede han glasmosaikvinduer til flere kirker.

Nielsens største succes kom med hans keramiske værker, som omfattede både brugsgenstande og keramiske skulpturer. I 1917 blev han medlem af Den Frie Udstilling, og i 1921 blev han tilknyttet Den Kgl. Porcelainsfabrik, hvor han fremstillede sine mest berømte keramiske værker, herunder "Potter" (1925) og "Venus, der stiger op af havet" (1917). Nielsens keramik var kendetegnet ved sin enkelhed, elegance og sans for detaljerne, og han spillede en vigtig rolle i definitionen af den moderne danske designæstetik.

Nielsen modtog adskillige anerkendelser gennem sin karriere, herunder Eckersbergmedaljen i 1929 og Thorvaldsenmedaljen i 1948. Han døde i 1961 i København, men hans arv bliver fortsat fejret i dag. Hans kunstværker og designs er meget eftertragtede af samlere og designentusiaster verden over, og hans indflydelse på dansk design kan stadig ses i moderne dansk design i dag.