Anton Michelsen

Anton Michelsen

Anton Michelsen (1809-1877) var en dansk sølvsmed og grundlægger af A. Michelsen, et prestigefyldt smykke- og sølvvarefirma, som blev officiel kongelig hof- og ordenssmeden. Michelsen blev født i Hasmark på Fyn, kom fra en lang række smede og fulgte i deres fodspor ved at komme i lære som guldsmed i Odense i 1828.

I 1830 flyttede Michelsen til København for at videreuddanne sig i forskellige værksteder, bl.a. hos Dyrkoph og hofguldsmed J.B. Dalhoff. Han søgte også ind på Kunstakademiet, hvor han studerede under G.F. Hetsch. I 1836 tog Michelsen på en længere rejse til udlandet og arbejdede i tidens fineste værksteder i Tyskland og Paris, bl.a. hos Wagner.

Michelsen vendte tilbage til København i 1841 og åbnede sit eget værksted i Gothersgade. Fra starten var kongefamilien meget interesseret i Michelsens arbejde. Christian 8. lod Michelsen udføre de danske bestillinger, og firmaet havde siden da prædikatet kgl. hof- og ordenssmykkere. I 1855 var Anton Michelsen den eneste danske guldsmed, der udstillede på den første verdensudstilling i Paris, og firmaet har siden da deltaget med ære i de fleste internationale udstillinger og messer.

Ved Michelsens død i 1877 overtog sønnen Carl Michelsen (1853-1921), der var uddannet jurist og købmand, familievirksomheden. Carl Michelsen fortsatte sin fars arv ved at ansætte flere af tidens prominente kunstnere som medarbejdere, bl.a. Arnold Krog, Harald Slott-Møller, Hans Tegner, Martin Nyrop og Thorvald Bindesbøll. Især sidstnævnte spillede en væsentlig rolle for virksomhedens succes, idet han designede mange af de mest berømte værker.

Under Carl Michelsens ledelse blev A. Michelsen en af de mest anerkendte sølvsmede og guldsmede i Danmark. Han var aktiv i udviklingen af industrien og var formand for Industriforeningen og den første bestyrelse for Kunstindustrimuseet. I dag er virksomheden fusioneret med Georg Jensen og er fortsat anerkendt som et symbol på ekspertise og håndværk inden for dansk sølvbestik og smykker.