Hvorfor er brugte møbler ikke altid billigere?

Skrevet af Klassik Copenhagen den

Brugte møbler er ikke nødvendigvis billigere end nye.
Men hvordan kan det være?

Det vil vi i dette indlæg give en forklaring på.

Vores sortiment er et godt eksempel på, at der findes mange forskellige typer møbler. Gamle, nye, sjældne og masse-producerede. Det kan være et cirkus at finde rundt i hvad der er hvad, men vores sortiment har altid det tilfælles, at det er originalt. Lad os starte ud med, at give dig et overblik over hvordan vi deler vores møbler op i vores tre hovedkategorier:

Kategori 1: ORIGINAL
Dette er en original og unik vare, som er særlig sjælden pga. sine materialer, sin patinering, sit stempel eller det meget begrænsede antal, varen findes i. Afbilledet er en PK 31-lænestol fra 1950'erne i originalt, patineret læder fra den første producent; E. Kold Christensen. Se møbler i kategorien her.

Kategori 2: VINTAGE

Dette er en second-hand vare, der fremstår som ny, er patineret af historien eller som du har mulighed for at tilpasse efter ønske. Afbilledet er en nybetrukket Ægget-lænestol af Arne Jacobsen, som fremstår ny. Se møbler i kategorien her.

Kategori 3: LIVING
Dette er en nyproduceret vare som udover vores nye brand, KLASSIK STUDIO, komplimenterer vores sortiment af brugte, danske møbelklassikere. Afbilledet er Poul Volthers Kongestol fra 1952, som for nylig blev relanceret af KLASSIK STUDIO. Se møbler i kategorien her.
Den rigtige patina

Taler vi om den første kategori, ORIGINAL, så er der altså her tale om sjældne møbler, som ofte er produceret i et lille antal, er en tidlig udgave eller har den helt rigtige patina. Det lille antal og den tidlige udgave forsvarer i sig selv prisen, men vi oplever også undren ved at meget patinerede møbler er i den høje prisklasse.
Årsagen til dette er først og fremmest læderkvaliteten af det patinerede møbel. God patina er altid ens betydning med en høj kvalitetslæder og god pleje af dette. Der kan være langt i mellem at finde en møbelklassiker med +60 år bag sig med en høj kvalitetslæder, som er blevet plejet godt - og når de endelig findes, prissættes de også derefter.

Dette er desuden også årsagen til, at vi anbefaler anilin-læder til de danske møbelklassikere. Så holder de bedre værdien, hvis man vel at mærke er forberedt på at pleje og passe på dem. For ja, de patinere jo relativt hurtigt.

 Producenten er afgørende for prisen


Hvem der har lavet møblet er afgørende for prisen! Dansk design blev i sin tid kendt qua vores dygtige snedkermestres forståelse for kvalitet og vores dygtige designeres moderne tilgang til møbelkunsten. Den høje produktionskvalitet er en af grundstenene for hvorfor dansk design blev verdenskendt i sin tid, og størstedelen af møblerne blev fremstillet i hånden på snedkerværkstederne rundt omkring i landet. Dog har licensen til produktionen af møblerne af og til skiftet ejer, hvor nogle har set en fortjeneste i, at gøre møblerne og produktionen mere industrialiseret, bl.a. ved at rykke produktionen ud af landet, og derfor har de mulighed for at rykke prisen betydeligt ned. Derfor kan man næppe sammenligne et snedkermøbel med et industrimøbel - også selvom det er umiddelbart ser ud til at være det samme møbel. De tidlige, håndlavede møbler er i en særdeles høj kvalitet, hvorfor deres leveralder kan være højere end de ny-producerede.


Nogle gange er prisforskellen stor og andre gange er den mindre, men hvis du er interesseret i at bibeholde værdien af dit møbel, så vil vi altid anbefale, at du erhverver dig et snedkermestermøbel. En anden ting er naturligvis klimaspørgsmålet, som vi har skrevet mere om her.

 Når brugt er billigere


Det er dog ikke altid således, at de tidlige, brugte udgaver er dyrere end de nye.
Et godt eksempel herpå er Arne Jacobsens ikoniske Syver’-stol (model AJ 3107). Den blev tegnet i 1955 og er alle dage blevet fremstillet hos møbelproducenten Fritz Hansen, som begyndte produktionen på deres fabrik i Allerød, men rykkede i 2012 hele deres produktion til Polen. Stolen er fremstillet af formpresset finér og er en videreudvikling af den klassiske stol Myren.


Sammenligner man en nyproduceret ‘Syver’-stol i en cognacsfarvet semi-anilin-læder med en brugt stol som er nybetrukket i samme læder, kan man opleve en besparelse på ca. 6.900,- DKK*. Du kan med andre ord få den samme stol, fra samme producent, i samme kvalitet, til en billigere pris - som desuden er dansk-produceret, hvilket vi synes er vigtigt, når vi taler om dansk design.

De tidligere udgaver blev også produceret i eksotiske træsorter som palisander og teak, som qua deres sjældenhed kan være dyrere.

Så når du oplever et brugt møbel, hvor prisen lyder umiddelbar høj, så har det noget at gøre med dets sjældenhed, patina, designer, producent og/eller udgave.

 

 

*Sammenligner ‘Syver’-stolen i en semi-anilin-læder.
Nybetrukket, brugt stol hos KLASSIK: 
Se produkt (pris: 4.500,- DKK)
Nyproduceret stol hos Fritz Hansen: 
Se produkt (pris: 11.400,- DKK)