Hvorfor kan prisforskellen være stor på møbelklassikere?

Skrevet af Klassik Copenhagen den

HVORFOR KOSTER DET SAMME MØBEL IKKE DET SAMME?

 

Det spørgsmål hører vi ofte og med god grund. For der kan være endog meget stor prisforskel på samme møbel. Men hvorfor?


Nogle af de møbler og lamper du kan finde hos os har været i produktion siden de blev designet og lanceret i 1940’erne, 50’erne og 60’erne, andre har været taget ud af produktion i årevis, men er sidenhen blevet relanceret. Designet er identisk, eller det kan være tilrettet en smule – for eksempel kan højden på et spisebord være øget, grundet at vi mennesker i gennemsnit er højere i dag end dengang. Men prisen kan variere enormt.

 

Den første producent


Har møblet skiftet producent, for eksempel fra en snedkermester, hvor det i gamle dage blev håndlavet, til en fabrik hvor det i dag bliver massefremstillet, vil det originale møbel næsten altid være dyrere (meget dyrere) end det nyproducerede. De gamle originale møbler er et samlerobjekt og findes i begrænset antal.

Et eksempel herpå er lænestolen The Tired Man, designet af Flemming Lassen (Mogens Lassens bror). En yderst indbydende lænestol, polstret i lammeskind, lanceret på Snedkerlaugets Møbeludstilling i 1935. Den karakteristiske stol med de bamsede former vakte dengang som nu opsigt. At sidde i stolen skulle, med Flemming Lassens egne ord, være ”så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen”.

 

 Stolen fik navnet Den Trætte Mand og et tidligt eksemplar af lænestolen, produceret af snedkermester A. J. Iversen, opnåede en hammerslagspris på 1.42 mio danske kroner ved en auktion hos Bruun Rasmussen i 2015. Dermed blev det den hidtil dyreste solgte designstol i Danmark. Stolen produceret igen i dag af By Lassen og koster som ny cirka kr. 55.000,-.

Jo sjældnere møbel, jo dyrereHar møblet derimod været produceret på samme fabrik igennem hele dets levetid vil man typisk kunne købe de gamle møbler billigere end de nye. Et eksempel herpå er Arne Jacobsens stol Syveren. Syveren er en stol, som blev designet i 1955 af Arne Jacobsen. Den er alle dage blevet fremstillet af møbelproducenten Fritz Hansen i Allerød, som Arne Jacobsen dengang i 1955 valgte på grund af deres metode til at dampbøje træ på. Den formpressede finérstol er en videreudvikling af den klassiske stol Myren  og i øvrigt det mest solgte møbel i Fritz Hansens historie.

 

Afhængig af stolens stand vil man opleve en besparelse på cirka 6.900,-* på samme stol ved at købe en ældre model. Der er igennem tiderne produceret i enorme mængder af netop denne stol og derfor er de relativt lette at få fat i.

De Syver-stole der til gengæld blev produceret i sjældne træsorter (og ikke længere er i produktion), eksempelvis modellen i Palisander, vil være væsentligt dyrere end nyproducerede Syverstole i andre træsorter. Igen ud fra devisen – jo mere sjælden jo dyrere og helt i tråd med de generelle teorier om udbud og efterspørgsel.

 

 

    

 

 

Husk, at hvis du har en møbelklassiker, hvor du er i tvivl om producent, alder og værdi, er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende vurdering.

 

*Sammenligner Syver i læder; vintage version og new version